Somnul sub șase ore pe noapte la vârste între 50 și 70 de ani cresc riscul de demență, arată un studiu din Marea Britanie, publicat în jurnalul științific Nature Communcatons. Au fost studiate circa 8.000 de persoane care au fost monitorizate timp de 25 de ani, scrie AFP.
Probabilitatea de a se îmbolnăvi de demență se mărește cu circa 30% la persoanele între 50 și 70 de ani care dorm în mod constant sub 6 ore pe noapte, iindependent de alte probleme de sănătate, de natură cardiovasculară, metabolică ori psihică (depresie), care sunt factori de risc pentru aparța maladei.
Cercetarea a fost realizată de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM) din Franţa şi Universitatea din Paris, în colaborare cu University College London (UCL).
Între anii 1985-2015, participanții și-au evaluat durata somnului de șase ori. În anul 2012, circa 3.900 dintre aceștia purtau un ceas cu accelerometru, care înregistrează mişcarea în timpul somnului, pentru a verifica acurateţea estimărilor.
Aproximativ 10 milioane de noi cazuri de demenţă, inclusiv boala Alzheimer, sunt consemnate în fiecare an la nivel mondial, potrivit OMS. Tot mai multe studii arată că obiceiurile de somn contribuie la dezvoltarea bolii. Prin urmare, somnul în a doua parte a vieţii ar putea juca un rol important în sănătatea creierului.
Oamenii de știință vor să studieze, în viitor, dacă îmbunătățirea somnului poate preveni demența. Deocamdată, specialiștii recomandă evitarea fumatului, a consumului excesiv de alcool, menținerea activității fizice și mentale, o dietă echilbrată, pot ajuta la menținerea sănătoasă a creierului.