x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu: 95% dintre cazurile de variola maimuței s-au transmis prin contact sexual

Studiu: 95% dintre cazurile de variola maimuței s-au transmis prin contact sexual

22 Iul 2022   •   11:03
Studiu: 95% dintre cazurile de variola maimuței s-au transmis prin contact sexual

Majoritatea cazurilor de variola maimuţei au fost transmise prin contact sexual, parată un studiu amplu publicat în New England Journal of Medicine. Cei mai mulți sunt bărbați homosexuali, scrie AFP.

Cercetarea s-a desfășurat timp de două luni, în perioada aprilie-iunie, și a cuprins peste 520 de persoane infectate din 16 ţări, respectiv Canada, SUA, Europa. Studiul a concluzionat că 95% de infecții au survenit în urma unui contact sexual. 
"Este important să subliniem că variola maimuţei nu este o infecţie cu transmitere sexuală în sensul tradiţional al termenului; ea poate fi contractată prin orice contact fizic apropiat cu o persoană infectată. Dar cercetarea noastră sugerează că cea mai mare parte a transmiterii de până acum este legată de activitatea sexuală", a explicat autorul principal al studiului, John Thornhill. 

Leziunile cutanate sunt în principal anale, genitale sau la nivelul cavităţii bucale  și ar putea reprezenta zonele de inoculare. Din analiza materialului seminal de la 32 de persoane a fost găsit virusul în 29 de situații. 

Totodată, 98% dintre cazurile studiate au fost bărbaţi homosexuali sau bisexuali, iar vârsta medie de 38 de ani. 41% dintre aceștia erau infectaţi cu HIV, majoritatea aflându-se sub tratament. Cele mai multe infecții au fost ușoare și nu s-a înregistrat niciun dedces la cazurile analizate. 13% au fost spitalizați din cauza durerii în regiunea anorectală sau a infecţiilor cutanate, dar ulterior nu au fost observate complicaţii grave. Simptomele observate diferă însă de cele reperate de obicei în ţările africane

Perioada  de incubație a fost de 7 zile la 23 de persoane infectate, însă aceasta poate varia între  3 - 20 de zile. 

Erupțiile cutanate sunt concentrate în anumite zone. La 95% dintre cazurile studiate au fost prezente leziuni, iar la 73% din persoane se aflau in zona genital-anală. Majoritatea aveau sub 10 leziuni.

Totodată, studiul atrage atenția asupra faptului că este posibil să se pună diagnostic greșit, de infecție cu transmitere sexuală. 

 

×
Subiecte în articol: Variola maimuței