x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Suplimentele nutritive – inutile si chiar periculoase

Suplimentele nutritive – inutile si chiar periculoase

de Steluta Indrei    |    08 Noi 2011   •   15:00
Suplimentele nutritive – inutile si chiar periculoase

Suplimentele nutritive au invadat piata farmaceutica. Ceea ce reprezinta cu certitudine o sursa uriasa de profit pentru producatori. Dar nu acelasi lucru se poate spune despre eficienta lor asupra sanatatii. La intrebarea daca sunt utile suplimentele nutritive, autorii unui vast studiu raspund categoric: Nu.

In 1986, 1997 si 2004, profesorul Jaakko Mursu si echipa sa au evaluat in randul a 38.772 de femei, cu varste intre 55 sI 69 de ani, consumul de suplimente nutritive: multivitamine, betacaroten, vitaminele A, B6, B9 (acid folic), C, D, E, multiminerale, calciu, magneziu, seleniu, zinc. In 1983, 63% dintre femeile interogate luau unul sau mai multe suplimente nutritive. In 1997 – 75%, pentru ca in 2004 – 85% dintre participante sa declare ca iau frecvent suplimente nutritive. Dintre acestea, cel mai frecvent se administreaza calciu, multivitamine, vitamina C sI vitamina E. Majoritatea femeilor care utilizeaza frecvent suplimente au un nivel ridicat de studii.

Cercetatorii americani si finlandezi, autorii acestui studiu, nu au constat imbunatatirea sperantei de viata in cazul celor care au utilizat suplimente nutritive. Dimpotriva chiar, riscul de deces creste usor in randul consumatoarelor de suplimentein raport cu cele care nu au luat niciodata astfel de preparate farmaceutice. O alta concluzie ingrijoratoare: riscul de deces este semnificativ mai mare pentru cele care luau suplimente pe baza de fier.

Autorii studiului nu pun la indoiala utilitatea suplimentelor nutritive atat timp cat sunt administrate corect si sunt adaptate unor stari fiziologice (sarcina, alaptare) sau maladii caracterizate prin carente (anemie, osteoporoza etc.). Dar, atentie, o persoana sanatoasa, cu o alimentatie echilibrata si fara carente, nu are nevoie sa ia suplimente nutritive. Ba chiar, este contraindicat acest lucru, sustin cercetatorii. Profesorul Jaakko Mursu spera ca acest avertisment sa ii puna pe ganduri pe milioanele de oameni sanatosi care iau zilnic suplimente nutritive.

×