MEDICUL DE FAMILIE
Ne plangem de multe ori de dureri de cap, dureri musculare, de spate, avem greturi, varsaturi⦠Nu le dam importanta, pentru ca dispar destul de repede. Desi par simple simptome, in spatele lor se pot ascunde afectiuni serioase.
GEORGETA LICSANDRU
Durerile pot fi acute - arsuri ale pielii, fracturarea unui os, crampe musculare, care dispar imediat ce cauza a fost indepartata. Pe de alta parte, exista dureri cronice, care dureaza mai mult timp si care se manifesta prin dureri intense si de durata, slabiciune, amorteala, dar si tulburari de somn, lipsa de energie si depresie. Durerile cronice - musculare, de spate, articulare - pot fi cauzate de boli degenerative sau cronice. Daca durerea persista si nu raspunde la analgezicele eliberate fara prescriptie medicala, este bine sa va adresati medicului de familie, care poate recomanda unele examene clinice pentru descoperirea cauzei.
Durerile de cap
"Majoritatea oamenilor sustin ca durerile de cap apar din cauza curentului. Dar sunt foarte putine persoanele sensibile la curent", afirma Adela Osaci, medic primar medicina de familie la Centrul de Diagnostic si Tratament Titan. Durerile de cap banale trec de obicei repede, un analgezic este cel mai simplu mijloc de lupta impotriva migrenelor de acest fel. Insa daca durerile sunt de durata, poate fi vorba de ceva mult mai grav si trebuie sa va adresati medicului. Potrivit studiilor recente, exista nu mai putin de 45 de boli al caror principal mijloc de manifestare este durerea de cap. Un studiu intreprins in Anglia a aratat ca 73% din barbati si 81% din femei sufera de dureri de cap, insa numai jumatate din acestia se adreseaza medicului pentru ajutor specializat. Printre cauzele acute ale durerilor de cap se numara meningoencefalita, accidentul vascular cerebral, tromboza, traumatismul cranian. Tulburarile de vedere (miopie sau hipermetropie), sinuzita cronica, spondiloza cervicala, otita cronica, anomaliile vaselor intracraniene sunt cauze cronice ale durerilor de cap. Durerile nu trebuie neglijate, pentru ca pot fi semnul unei hipertensiuni sau hipotensiuni arteriale, care afecteaza circulatia sangvina si implicit creierul. Chiar si maselele cariate, in special cele de minte, dau dureri de cap ingrozitoare. Stresul este un alt factor ce provoaca dureri de cap care nu cedeaza la analgezice. Acestor pacienti le este recomandata odihna psihica, nu neaparat somnul. Dureri de cap aparent fara cauza, insotite de greturi si varsaturi, sunt date si de tulburarile hormonale.Citește pe Antena3.ro
Infectii urinare
Alte simptome care ar trebui sa ii aduca pe pacienti la medic sunt durerile de abdomen. Acestea au, de asemenea, cauze acute (apendicita, colecistita, cistita acuta) sau cronice (colitele cauzate de alimentatia inadecvata, dischineziile biliare, parazitozele). "La copii, durerile de abdomen cele mai frecvente sunt provocate de parazitozele intestinale. De asemenea, la ei sunt des intalnite infectiile urinare, enterocolitele manifestate prin intoleranta la lactoza, grasimi, care dau dureri abdominale", declara dr. Adela Osaci. COLOANA. Durerile coloanei vertebrale pot fi urmarea anilor de pozitie defectuoasa pe scaun, dar si a obezitatii, care solicita suplimentar spatele. Desi pot fi simtite la nivelul pielii si par sa nu aiba nici o legatura cu originea lor, durerile de spate au si cauze cronice: lombosciatica, spondiloza cervicala, hernia de disc, osteoporoza, litiaza renala.
SFATUL MEDICULUI
|
"Copiii cresc foarte repede, ceea ce determina aparitia modificarilor coloanei vertebrale. Uneori, ei se plang de dureri de picioare seara inainte de culcare. Mamele sunt tentate sa ia aceste simptome drept dureri de crestere, insa in spatele lor se poate ascunde un sindrom minor poststreptococic cu ASLO marit, aparut in urma unei infectii in gat. De aceea, nici durerile de crestere nu trebuie banalizate", ne sfatuieste medicul Adela Osaci.
|
STIRI
|
OPERATII. La Spitalul Magrabi Aun Hospitals (Egipt), din 34 de pacienti care au suferit interventii oculare cu laser, noua si-au pierdut vederea. "Acest lucru s-a petrecut din cauza unui microb necunoscut, care a ajuns in ochii pacientilor in timpul operatiei", afirma unul dintre reprezentantii spitalului. Pacientii acuza medicii de neglijenta, iar autoritatile egiptene au decis intreruperea activitatii spitalului si demararea unei anchete pentru descoperirea cauzei care a stat la baza problemelor.
HIV. In urmatorii 20 de ani, aproximativ 90 de milioane de africani vor fi infectati cu HIV daca nu vor fi luate masuri impotriva acestei epidemii, avertizeaza Organizatia Natiunilor Unite de lupta impotriva SIDA. In acest moment, 25 de milioane de locuitori ai Africii sunt infectati cu HIV. ONU recomanda inceperea unei campanii active de lupta cu epidemia, ceea ce ar salva de la moarte 16 milioane de persoane si de la infectare alte 43 de milioane.
MEDICAMENT. Medicii din Coreea de Nord au descoperit un nou medicament impotriva bolilor hepatice, care le poate fi util chiar si celor care nu renunta la alcool. Este suficienta o tableta pentru a inlatura intoxicatia data de bauturile alcoolice. Studiile clinice de la Institutul de Medicina de la Phenian au aratat ca 90% din bolnavii cu hepatita acuta s-au vindecat in 20 de zile, iar cei cu hepatita cronica - in 30 de zile, fara a aparea efecte secundare. Medicamentul este urmarea a 20 de ani de studii si a fost inregistrat in Coreea de Nord anul trecut. Acesta poate fi administrat si in ciroza ficatului, gastrita, pietre la vezica biliara.
|