Terapia prin mișcare este una dintre cele mai complexe modalități prin care este mobilizat organismul, atât fizic cât și neurologic, cu beneficii excepționale pentru starea generală de bine. Sunt mai multe metode care pot fi asociate ideii de terapie prin mișcare, iar unele dintre acestea sunt în măsură să contribuie la ameliorarea unor probleme motorii extrem de frecvente ale omului modern de orice vârstă, de la durerile articulare și musculare până la postura vicioasă.
Recuperare și profilaxie
Metodele de terapie prin mișcare pot avea scop profilactic sau de recuperare, iar abordarea uneia sau alteia dintre acestea se face diferențiat, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. Cea mai eficientă formă, fie că este profilactică, de întreținere sau recuperare, este realizată prin kinetoterapie.
Definită ca fiind un ansamblu de tehnici și metode elaborate științific, care au la bază o serie de exerciții fizice ce urmăresc atât recuperarea în urma unor afecțiuni acute sau cronice ale aparatului locomotor, dar au și scopul de a ameliora diverse afecțiuni neurologice, reumatice, ortopedice, cardiace, kinetoterapia este o abordare care ține cont de constituția, vârsta și problemele de sănătate ale pacientului, dar și de tipul de activitate dominantă pe care acesta o desfășoară.
Kinetoterapeutul adaptează strategia și tehnica folosită, în funcție de capacitatea motorie și musculară a pacientului și urmărește stimularea musculară în cazul în care funcția motorie a fost afectată de un accident sau de boală, cu scopul de a redobândi forța musculară, dar și pentru a îmbunătăți legătura dintre funcția motorie și cea neurologică, dacă aceasta a fost afectată, cu efecte benefice multiple (mobilitate, tonus, echilibru).
Tulburări de postură
Tehnicile folosite în terapia manuală, în general, și în kinetoterapie, în special, sunt în măsură să intervină și să corecteze unele dintre cele mai frecvente probleme ale omului modern. Ceea ce este caracteristic acestuia, pe lângă un stil de viață dezordonat și o alimentație dezechilibrată, este sedentarismul cronic. De asemenea, pozițiile vicioase duc la afectarea coloanei vertebrale, a bazinului și nu numai, precum și la scăderea tonusului și a forței musculare, atât în cazul adulților, dar și al copiilor.
Una dintre afecțiunile despre care se poate spune că a devenit extrem de comună este scolioza, respectiv deformarea coloanei vertebrale ca urmare a unei poziții incorecte. Descoperită la timp, prin tehnici de kinetoterapie specifice, poate fi ameliorată substanțial, concomitent cu o reeducare a posturii.
Terapia Schroth este terapia optimă pentru deformările coloanei vertebrale, la care copiii, de exemplu, răspund foarte eficient, și care poate începe, inclusiv profilactic, atunci când riscul apariției acestora este evident (la creștere accelerată în înălțime, de exemplu), încă de la opt ani. Această terapie prin mișcare este o combinație de stretching, tonifiere și exerciții de respirație, care urmărește schimbarea percepției voluntare a posturii, prin stimulare neuro-musculară. Practic, prin mișcări fizice foarte atent executate cu ajutorul specialiștilor, creierul este învățat să controleze poziția și să conserve o postură corectă.
Nu în ultimul rând trebuie spus că reeducarea posturală reprezintă un pachet de tehnici progresive de mobilizare aplicabile pacienților de orice vârstă, cu scopul de a preveni sau trata dezechilibrele musculare, alinierea incorectă a corpului şi compresia nervoasă, și este utilă în deviaţii posturale și afecţiuni musculo-scheletice.
Dezvoltarea inteligenței motorii
Există mai multe forme de inteligență. Vorbim despre inteligență emoțională, vizuală sau despre alte abilități care sunt asociate cu ideea de inteligență. Urmând această linie, există și ceea ce se numește inteligență motorie, descrisă ca fiind capacitatea de a înțelege, percepe și de a rezolva probleme funcționale în diferite situații și medii, printr-un comportament motor dinamic, eficient și performant. Vedem inteligența motorie, în cea mai evidentă formă a ei, la sportivi, la cei care dovedesc abilități fizice care țin de precizie, de coordonare, la dansatori, balerini, acrobați, la alpiniști și așa mai departe.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care sportivii, dansatorii și nu doar ei susțin funcțiile motorii și legăturile dintre musculatură și câmpurile motorii cerebrale prin kinetoterapie, pentru a educa trupul, a-l învăța și ajuta să atingă și să mențină performanțele la un nivel maxim.
Kinetoterapia nu înseamnă masaj, deși masajul este una dintre tehnici, ci o parte completă și complexă a medicinei fizice, al cărei instrument de lucru sunt trupul uman și mișcarea. Terapia prin mișcare este complet neinvazivă, dar absolut binefăcătoare.
Sursa foto: Shutterstock.com