x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Terapii mai eficiente contra cancerului

Terapii mai eficiente contra cancerului

de Magda Marincovici    |    09 Aug 2012   •   17:19
Terapii mai eficiente contra cancerului

Unui medicament prescris contra cancerului, Herceptin, i s-a adaugat o molecula de chimioterapie. Rezultatul: un tratament mai eficient in lupta cu cancerul de san. Acesta este considerat "evenimentul' congresului anual de la Chicago al American Society of Clinical Oncology (ASCO), ce a reunit aproximativ 35.000 de specialisti din intreaga lume.

Avantajul acestei asocieri de molecule sunt multiple: eficienta mai mare si toxicitate mai mica. In 2005, la congresul ASCO se prezenta trastuzumab (Herceptin), o molecula care a reprezentat un progres in tratamentul unor forme de cancer mamar. Anul acesta, la congresul ASCO, din nou acest medicament creeaza evenimentul. Cercetatorii au avut ideea de a-i adauga o molecula de chimioterapie. Ei au botezat aceasta noua formula T-DM1, care reuseste dirijarea chimioterapiei spre celulele tumorale vizate de Herceptin.

Eficienta si toleranta sunt puse pe seama actiunii locale a chimioterapiei ce permite folosirea unor doze mai concentrate, explica medicul Etienne Brain, oncolog la Institutul Curie din Paris. Trebuie precizat ca acest tratament nu este prescris decat in cazul tumorilor sensibile la Herceptin. Pentru aceasta ele trebuie sa aiba un receptor (HER2), existent doar in 15% dintre cancerele mamare.

Potrivit datelor pentru Regiunea Europa a OMS, in totalul formelor de cancer, in procente, primele opt sunt: de san (28%), colon (13,2%), plamani (6,7%), uter (5,8%), ovare (4,3%), stomac (4,1%), col uterin (3,8%), pancreas (3%). Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei, incidenta fiind in crestere. In fiecare an, sunt diagnosticate peste 250.000 de cazuri noi in Europa si aproximativ 175.000 in SUA, cu o rata anuala de deces de aproximativ 165.000 de paciente in Europa si 44.000 in SUA. Anual, in intreaga lume, mai mult de 700.000 de femei mor din cauza acestei boli si se estimeaza ca 8%-9% din femei vor dezvolta cancer de san pe parcursul vietii.

Amanarea momentului cand tumora scapa de sub controlul tratamentului hormonal reprezinta, la ora actuala, principala grija a oncologilor. De aici rezulta interesul pentru o noua molecula (abiraterone sau Zytiga care, asociat cu prednison (un corticoid), scade cu 60% riscul de evolutie a bolii. Aceasta molecula actioneaza prin blocarea secretiei de testosteron, in ansamblul cancerului de prostata, nu numai la nivelul testiculelor, dar si al suprarenalelor, precum si al tumorii, care secreta partial acest hormon.

Controlul hormonal strict imbunatateste calitatea vietii bolnavului si intarzie trecerea la chimioterapie, solutia atunci cand boala evolueaza.

Oncologii reuniti la Chicago au obtinut si un raspuns la intrebarea privind pauzele in tratamentul hormonal al acestui cancer, cand situatia este sub control. Raspunsul arata ca nu sunt recomandate aceste pauze terapeutice cu scopul de a diminua riscul efectelor secundare, deoarece creste pericolul de tromboza. De asemenea, cercetatorii din Baltimore au anuntat la acest congres un nou medicament (PD1) capabil de a imbunatati capacitatea de aparare a organismului in lupta cu cancerul renal.

×