x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Testul de umanitate

Testul de umanitate

28 Ian 2005   •   00:00

PAGINA DE SUFLETE
Zeci de colegi, de prieteni, dar si oameni necunoscuti au sarit in ajutorul Monisei Seitamet, o fata de 21 de ani, a carei viata costa acum 50.000 de euro. O mana de studenti de la ASE umbla prin oras lipind afise si batand in usi capitonate. Nu o fac in disperarea de a-si gasi un job sau vreo bursa. In vreme ce alti colegi de generatie se relaxeaza prin baruri sau la un film, acesti tineri s-au inrolat voluntari in razboiul cu moartea. Si-au trecut cel mai greu examen din viata fiecaruia dintre noi: testul la umanitate!
CARMEN PREOTESOIU

DORINTA. Monisa spera sa se mai bucure de caldura familiei si prietenia colegilor
Monisa Seitamet are 21 de ani si este studenta in anul II la ASE, Facultatea de Economie Generala. Tineretea i-a fost furata necrutator de o boala foarte rara: tumoare clivus. Fara o operatie in strainatate, care costa 50.000 de euro, sansele ei de viata scad pe zi ce trece. Monisa stie ca singura speranta este in oameni si in sufletul lor mare.

JUMATATE DE VIATA. Elena Spataru, colega si prietena sa, povesteste cum, fara sa spuna nimanui nimic, din rusine si prea mult bun-simt, Monisa a reusit sa adune, impreuna cu familia, 12.000 de euro. O picatura intr-un ocean, ar spune unii dintre noi. Insa, asa cum si Elena remarca, "nici o suma nu e prea mica atunci cand e destinata sa salveze un om, e prea putin atunci cand nu faci nimic. Nu vreau sa cred ca viata este privilegiul celor bogati".

Colegii ei au aflat de aceasta tragedie atunci cand Monisa si-a inghetat anul scolar. Si, fara ca ea sa le ceara ajutorul, au sarit toti, cu mainile intinse inspre suferinta. Au pus mana de la mana, au cutreierat orasul, cautand sponsorizari pe la institutii si firme. Fiecare dintre ei a donat, din banii de cantina sau de cursuri, cate 50.000 sau 100.000 de lei, considerand ca in acest fel mai "cumpara" o zi pentru prietena lor aflata in chinuri. "Dintre studenti, ne spune Elena Spataru, cea mai mare suma, de 100 de euro, a fost data, cu ochii in lacrimi, de o colega de grupa a Monisei." Au lipit afise pe ziduri, au batut la portile televiziunilor, insa n-au reusit sa razbeasca mai departe de poarta. Dar au strans inca 13.000 de euro.

VIATA INGHETATA. De cand a aflat ca este condamnata la moarte, durerea si groaza i s-au intiparit pe chipul Monisei. Acum, ea este legata de un pat asemenea unui muribund. E atat de slabita, ca nu se mai poate tine pe picioare. Sa invete, nici atat, desi sufletul ei tanjeste dupa colegi, dupa vremea petrecuta in biblioteca sau in asociatia de studenti din care face parte, "Voluntari pentru idei si proiecte" - club Econosofia. Elena Spataru, managerul clubului Econosofia, o descrie pe Monisa ca fiind o fata foarte inteligenta, care a reusit sa se ridice cu mult fata de ceilalti colegi, dovada si participarea sa de anul trecut in cadrul proiectului desfasurat de Econosofia, alaturi de Mircea Geoana. Dar Monisa a fost nevoita sa renunte la scoala. A inghetat anul, cu speranta ca oricand se poate intoarce pe bancile facultatii, loc obtinut cu atata munca si sacrificiu. Durerile de cap insa devin din ce in ce mai greu de suportat. Parca cu orice poti lupta, numai cu o boala rara, nu.

9 FEBRUARIE. Drumurile la spitale au slabit-o si mai mult. De fiecare data medicii ii aminteau ca singura ei sansa este operatia la o clinica din Germania. Monisa a luat deja legatura cu medicul care face acolo astfel de operatii si care i-a si dat detalii privind cazul sau. Si o programare, pentru ziua de 9 februarie 2005! Costurile operatiei au inspaimantat-o insa de moarte. Viata ei valoreaza acum peste 50.000 de euro. Putin si cumplit de mult pentru o familie cu doi copii care traieste dintr-un salariu de sofer de camion si o bursa. Singura speranta i-a ramas in bunatatea oamenilor. Dovada ii sunt cei care, in permanenta, i-au fost alaturi: familia, prietenii, colegii si oameni simpli, ale caror nume nici macar nu le cunoaste, care au donat bani pentru operatie. Conducerea Facultatii de Economie Generala, care a fost alaturi de studenta de la inceput, a promis ca va dona o suma de bani.

Si Primaria Medgidia s-a alaturat acestei campanii umanitare, strangand bani. Monisa are acum jumatate din promisiunea ca va trai. Restul e in inimile fiecaruia dintre noi...

PRIVILEGIU

"Nici o suma nu e prea mica atunci cand e destinata sa salveze un om, e prea putin atunci cand nu faci nimic. Nu vreau sa cred ca viata este privilegiul celor bogati" - Elena Spataru, colega Monisei

CUMPARATI O ZI?
Monisa si familia sa sunt credinciosi. "In fiecare zi ne rugam sa trecem cu bine prin aceasta grea incercare. Bunica mea citeste in fiecare zi din Coran si se roaga pentru mine, singura ei nepoata", marturiseste Monisa, considerand ca adevarata credinta o porti in suflet, indiferent de religie. Cei care doresc sa ajute aceasta tanara pot sa-i mai cumpere o zi de viata facand donatii in conturile deschise pe numele Seitamet Genghis la BCR, sucursala Medgidia:
  • In lei: RO71RNCB2330459-001549801
  • In euro: RO13RNCB2330-000154980002.
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete viata monisa