Țigările electronice par soluția ideală pentru fumători atunci când încearcă să renunțe la viciu, dar cercetătorii sunt de părere că ar putea fi mai periculoase decât tutunul.
Savanții de la Universitatea Harvard au testat 51 de tipuri de țigări electronice cu aromă și rezervele pentru aceste dispozitive pentru a afla dacă au în componență diacetil, acetoină și acetilacetonă, trei chimicale care cauzează probleme respiratorii muncitorilor din fabrici.
Potrivit www.usatoday.com, în timpul studiului au fost analizate cele mai populare arome precum bubble gum, cotton candy și tutti frutti și au descoperit că în 47 din cele 51 de produse se găsește cel puțin unul din cei trei compuși toxici.
Având în vedere că pe piață există aproximativ 7000 de arome de țigări electornice, consumatorii sunt efectiv la „mâna” producătorilor, care pot sau nu să dezvăluie conținutul acestora, atrage atenția Taylor Hays, directorul Clinicii Mayo.
Același specialist susține că popularitatea în creștere a țigărilor electronice va face ca tot mai mulți tineri să achiziționeze astfel de produse. După câte se pare, în 2014 numărul tinerilor care foloseau țigări electronice era de trei ori mai mare decât în 2013.
Studiul nu dovedește că există o legătură concretă între țigările electronice și bolile pulmonare, dar va reprezenta cu siguranță sursa unor lungi dezbateri referitoare la utilizarea acestor dispozitive.