x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tinerii grav afectați de cancer. Crește ALARMANT numărul bolnavilor la nivel mondial

Tinerii grav afectați de cancer. Crește ALARMANT numărul bolnavilor la nivel mondial

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2023   •   08:20
Tinerii grav afectați de cancer. Crește ALARMANT numărul bolnavilor la nivel mondial

Numărul bolnavilor de cancer cu vârste sub 50 de ani crește alarmant în majoritatea statelor lumii. Cauza rămâne deocamdată necunoscută, potrivit New Scientist.

Creșterea este accentuată în țările cu venituri mici, medii și mari astfel că fenomenul ar trebui considerat ca o epidemie globală emergentă, potrivit unei analize realizate de Shuji Ogino de la Harvard Medical School, scrie newscientist.com.

În ultimii 30 de ani s-a observat o creștere mai rapidă a persoanelor care dezvoltă cancer la diverse organe, dintre care cea mai mare incidență o au tumorile intestinale. Astfel că tumorile canceroase la persoane cu vârste între 25-49 de ani au crescut cu 22% în Marea Britanie, în perioada 1992-2018. 

Cazurile de cancer intestinal a crescut cu circa 50% la persoanele între 25-49 de ani din anii 1990 în Regatul Unit. La fel se întâmplă și în SUA; Canada, Coreea de Sud, Australia, Olanda, Suedia, Finlanda. În 20 de  state europene creșterea a fost de 8% la persoanele de peste 20 de ani, 5% la cele de peste 30 de ani și 2% la cele de peste 40 de ani. 

O posibilă cauză ar fi alimentația dar și stilul de viață sedentar, expunerea la poluare dar și folosirea antibioticelor care afectează bacteriile intestinale sănătoase. 

 

×
Subiecte în articol: cancer tineri