x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfaturi pentru mame. Ce trebuie să știi despre tiroida autoimună în sarcină

Sfaturi pentru mame. Ce trebuie să știi despre tiroida autoimună în sarcină

de Redacția Jurnalul    |    18 Sep 2024   •   14:30
Sfaturi pentru mame. Ce trebuie să știi despre tiroida autoimună în sarcină

Tiorida autoimună, numită și tiroidita Hashimoto, înseamnă un nivel ridicat al anticorpilor antitroidieni (ATPO) și se detectează în analizele de sânge. Această afecțiune poate face dificilă obținerea unei sarcini iar dacă embrionul a fost implantat în uter pot interveni complicații pe parcursul sarcinii, inclusiv avort spontan.

Cu toate că este posibil să nu ai nicio problemă cu sarcina, trebuie să fii atentă la compicațiile care pot să apară. 

Riscurile troidei autoimune asupra sarcinii

Tiroidita poate provoca avort spontan, preeclampsie, dezlipirea placentei sau anemie. 

Avort spontan

Multe avorturi spontane sunt provocate de această afecțiune în primele 8 săptămâni de sarcină, însă pot să apară în orice stadiu. 

Medicul poate prescrie un înlocuitor de hormoni troidieni, care sunt însă necesari doar în cazul în care ceilalți indicatori arată că tiroida nu funcționează în parametri normali.

Preeclampsie

Preeclampsia se manifestă prin creșterea tensiunii arteriale la femeile gravide, frecventă în a doua parte a sarcinii. Cazurile severe pot duce la complicații pentru mamă, precum leziuni hepatice și renale, dar și pentru făt. Bebelușul în curs de dezvoltare se poate confrunta cu restricție de creștere fetală, naștere prematură, deces.

Femeile cu boala Hashimoto sunt mai predispuse să dezvolte preeclampsie în timpul sarcinii. Femeile care au o greutate pentru medie, o vârstă mai înaintată sau comorbidități semnificative în timpul sarcinii au risc mai mare de a dezvolta preeclampsie severă.

Dezlipirea placentei

Boala Hashimoto este asociată cu dezlipirea placentei, mai frecventă în a doua jumătate a sarcinii. Dacă placenta este detașată prea devreme de uter, accesul copilului la oxigen, sânge și nutrienți va fi blocat. Majoritatea dezlipirilor de placentă duc la naștere prematură. Dacă dezlipirea este ușoară, se poate repara singură sau medicii pot interveni pentru a o replasa.

Anemie

Femeile cu tiroidita au mai multe șanse de a se confrunta cu anemie în timpul sarcinii. Aceasa  apare adesea din cauza lipsei de fier sau de vitamina B12 și se manifestă prin stări de oboseală, ameţeală, piele palidă, amețeli, depresie, dureri în piept.

Totodată, absorbția deficitară a fierului împiedică oxigenarea normală a fătului. 

Anemia în timpul sarcinii este tratată cu suplimente de fier.

Riscurile troidei autoimune asupra fătului

Dacă afecțiunea nu este tratată, fătul poate avea greutate mică la naștere, se poate naște prematur sau îi poate cauza decesul.

Creierul și sistemul nervos al bebelușului prezintă un risc mare de probleme de dezvoltare deoarece hormonul tiroidian are un rol major în dezvoltarea acestuia, potrivit deparinti.ro.

×