x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Transplant medular la standarde europene

Transplant medular la standarde europene

de Magda Marincovici    |    03 Mai 2012   •   18:26
Transplant medular la standarde europene

Prima banca de celule stem hematopoietice dintr-un spital de stat, respectiv Institutul Clinic Fundeni (ICF), inaugurata ieri, permite ca un numar mai mare de pacienti sa beneficieze de transplant medular efectuat in tara, la standarde europene.

“Banca de celule stem de la ICF indeplineste in totalitate criteriile cerute de Agentia Nationala de Transplant si standardele europene ce reglementeaza procesarea si conservarea celulelor vii', precizeaza doctorul Carmen Orban, managerul ICF.

Banca de celule stem reprezinta un compartiment special care asigura o puritate a aerului de peste 99% pentru spatiul unde se desfasoara activitatile de preparare si validare a grefonului medular, conditii speciale pentru a nu contamina produsul biologic, circuite speciale, temperaturi intre -100 si -190 de grade Celsius pentru stocare, explica dr. Alina Tanase, directorul medical al ICF.

Pentru materializarea acestui proiect s-au investit aproximativ 250.000 de euro. Pana acum unii pacienti mergeau in strainatate, costul unui transplant fiind de circa 100.000 de euro. Acum ei au sansa transplantului medular la Institutul Clinic Fundeni, la standarde similare. Ceea ce este extrem de important in conditiile in care multi dintre acesti pacienti sunt copii.

Celulele stem responsabile pentru formarea sangelui si a sistemului imun se numesc celule stem hematopoietice. Acestea sunt responsabile de reinnoirea constanta a milioane de celule sanguine zilnic.

In curand va fi functional Registrul national de donatori volunatari care va permite accesul pacientilor la celule de la donator neinrudit pentru transplant , atat idin registrul national cat si si din cele internationale cu care este interconectat. “Intre o banca de celule stem privata si una de stat este o diferenta de proprietate. In timp ce celule stocate intr-o banca privata sunt proprietate personala, cele din banca de stat pot fi folosite pentru orice pacient din acest registru, precizeaza dr Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant.

Conf. dr. Daniel Coriu, seful Centrului de Hematologie si Transplant Medular Fundeni, spune ca noi ca popor avem un genotip particular, ceea ce face mult mai dificila gasirea unui donator compatibil. Tocmai acest aspect esential face si mai necesara intrarea in functiune a acestui registru. De asemenea, se impun “aprobarea rapida a proiectului de HG care sa stipuleze foarte clar atributiile si modul cum se efectueaza importul-exportul de celule stem, precum si deblocarea posturilor pentru angajarea a 4 – 5 specialisti in biologie moleculara, subliniaza conf. dr. Daniel Coriu.

La nivel mondial sunt 18 milioane de doantori voluntari de celule stem, dintre care 4 milioane in Germania si 186.000 in Franta.

Printre proiectele ICF se numara si inaugurarea primei banci publice de celule de cordon ombilical largindu-se astfel posibilitatea efectuarii de proceduri de transplant. “Dintre cele 500 de femei care nasc zilnic, 150 se adreseaza unei banci private pentru stocarea cordonului ombilical, in timp ce in cazul a 350 de femei, acest material biologic se pierde. Aceasta banca publica de celule de cordon ombilical de la ICF vizeaza tocmai acest segment de potentiali donatori.

×