x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tratament pentru dureri articulare – ce putem face pentru a scăpa de ele?

Tratament pentru dureri articulare – ce putem face pentru a scăpa de ele?

25 Mai 2023   •   11:58
Tratament pentru dureri articulare – ce putem face pentru a scăpa de ele?

Cauzele durerilor articulare sunt multiple. In general, acestea apar datorită traumatismelor sau suprasolicitărilor repetate exercitate asupra lor. Chiar și persoanele tinere se confruntă periodic cu dureri articulare supărătoare și foarte incomode. Luxațiile, fracturi osoase cu vindecare viciată, inflamațiile tendoanelor, pot genera, de asemenea, suferințe articulare chinuitoare.

Într-o astfel de situație, un consult realizat de un medic de specialitate este obligatoriu deoarece trebuie identificate cu exactitate cauzele bolii, precum și stadiul acestora. Doar în felul acesta șansele de reușită terapeutică devin maxime. Făra să mai amintim și de faptul că, toate tipurile de dureri articulare (care variază în funcție de stadiul bolii) sunt foarte supărătoare și nu ne permit să avem o viață profesională și mai ales socială, cât mai aporpiată de cea normală.

În momentul de față, din fericire, mulți producători de medicamente au reușit să creeze preparate farmaceutice eficiente pentru aceasta afecțiune frecventă a stării de sănătate. În toate farmaciile obișnuite, precum și în cele naturiste, sunt comercializate o mulțime de preparate care ne ajută să depășim, mai ales momentele dureroase generate de inflamația articulațiilor.

 

 

De ce apare durerea articulațiilor?

În organismul nostru există o mulțime de articulații de care avem nevoie zilnic pentru deplasare, pentru diferite activități cotidiene sau pe care le suprasolicităm în mod repetat, atunci când facem efort intens sau sport. Folosirea lor zilnică, implică uzură. O dată instalată, aceasta va genera supăratoarele dureri care pot fi localizate în diferite zone ale corpului: mâini, degete, coloana vertebrală, șold, genunchi, cot, etc.

Așa cum era de așteptat, primele articulații care vor ceda sunt cele cel mai intens folosite: genunchi, șold, degete, etc. Durerea articulațiilor are doua cauze, în principal: mecanice sau inflamatorie. După un traumatism care a afectat o anumită parte a corpului, dacă a cuprins și una sau mai multe articulații, vor apare întotdeauna, cel puțin pentru o perioadă de timp, dureri supărătoare și la nivelul articulațiilor.

Durerea articulațiilor mai poate apare și după anumite boli care determină afectarea secundară a acestora: tendinitele, infecțiile osoase, bursitele, lupusul, cancerul, guta, oreionul, hepatita, sarcoidoza, osteoporoza, rahitismul, fibromialgia, etc. Acestea sunt doar câteva exemple. Există posibilitatea ca prima manifestare a unei boli de acest gen să fie exact durerea localizată la nivelul unei articulații. Este recomandat din această cauză să mergeți imediat la un medic de specialitate care vă va face toate investigațiile, pentru a descoperi care este cauza reală a durerilor localizate la nivelul articulațiilor respective.

Ce este artrita?

În tratatele medicale de specialitate, artrita este definită ca fiind o boală inflamatorie cronică sau acută ce afectează articulația, cauzele apariției ei fiind multiple. Nu trebuie să ne surpindă faptul că, în momentul de față, există peste 100 de tipuri de artrită. Această boală poate avea cauze genetice, în primul rând, infecțioase (bacterii sau fungi), metabolice, psoriazică, infantilă, etc.

Ce sunt artroza și gonartroza?

Dintre cele 100 de tipuri de artrită, artroza reprezintă cea mai întâlnită formă a acesteia. Mai este cunoscută sub denumirea de reumatism degenerativ și poate afecta orice articulație, în special cele solicitate în exces: genunchi, șold, degete, umăr, etc. Gonartroza sau osteoartrita articulației genunchiului, reprezintă o afecțiune degenrativă a articulației acestuia. Este determinată de degenerarea cartilajului, afectarea putând merge chiar până la distrugerea acestuia. Rezultatul principal este deformarea articulației cu afectarea funcționalității sale normale. 

 

Există un tratament pentru dureri de oase?

Durerile osoase sunt foarte strâns legate de afecțiunile articulațiilor. Indiferent de tipul acestora, afectarea osoasă nu va întârzia să apară dacă o articlație este foarte inflamată sau distrusă. În majoritatea cazurilor, după cum cunosc mai ales persoanele care au suferit sau suferă în momentul de față de dureri de oase, acestea sunt chinuitoare. Pentru amelioararea lor este întotdeauna nevoie de un tratament medicamentos adecvat și instaurat repede.

Dacă suferiți de dureri de oase este indicat să vă adresați unui medic specialist reumatolog, ortoped sau de medicină fizică și reabilitare. Tratamentul acestora diferă de la o persoană la alta, în funcție de cauză și de alte boli asociate de care trebuie să se țină cont. Sunt multe produse pentru sănătate în prezent în farmacii care pot fi folosite la recomandarea medicului. Bineînțeles, stilul de viață este un aliat foarte important în această situație. Este important să ne menținem greutatea la un nivel normal, să nu fim sedentari și să facem multă mișcare în aer liber, cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

 

Dureri articulare ameliorate cu ajutorul alimentelor?

Nutriționiștii moderni atrag atenția în mod repetat asupra faptului că, alimentația poate contribui foarte mult, nu doar la menținerea unei bune stări de sănătate a corpului. Ea poate să intervină și în cazul unor boli complexe, diminuând considerabil riscul de apariție a complicațiilor generate de acestea și participând la vindecare.

Dacă suferiți de boli articulare, este recomandat să vă îndreptați atenția asupra unor alimente care sunt benefice  in această situație. Spre exemplu, nenumărate studii medicale au demonstrat că un consum constant de usturoi diminuează inflamatiile articulațiilor, prevenind în felul acesta și complicațiile dar și durerile de oase.

Ghimbirul înlocuiește cu succes antiinflamatoriile clasice și recuperează în proporție de 40% afectarea articulațiilor. Mai ales dacă este asociat cu usturoiul, acesta fiind considerat pe bună dreptate, un foarte eficient antibiotic natural cu acțiune bună asupra inflamațiilor.

Rodia blochează o anumită enzimă ce distruge articulația, legumele crucifere (morcovi, conopidă, brocoli, etc.) blochează și ele o altă enzimă ce produce disconfort articular cu eficiență, sucul de vișine diminuează simptomele osteoartitei și reduce și inflamația de la nivelul articulațiilor.  Sunt doar câteva exemple! Puteți adăuga în această listă și efectul nucilor (reduc și ele inflamațiile și simptomele artritelor, fiind foarte bogate în acizi grași Omega 3).

 

Cea mai bună gelatină pentru articulații

Ați auzit de prea multe ori spunându-se că este foarte bine să consumați gelatină dacă suferiți de boli articulare? Încă vă îndoiți de acest lucru? Credeți că este doar o modă sau o informație preluată în momentul de față din zonele de publicitate obișnuite? Ei bine, realitatea este următoarea în această situație: consumul de gelatină este cu adevărat util pentru vindecarea articulațiilor afectate și pentru reducerea durerilor.

În structura cartilagiilor, a tendoanelor și a ligamentelor din corpul nostru, se găsesc cantități importante de colagen. Gelatina conține colagen și are capacitatea de a repara cartilagiile afectate, precum și pe aceea de a a evita apariția uzurilor la acest nivel. Mai mult decât atât, gelatina diminuează în mod considerabil durerile manifestate la nivelul articulațiilor.

 

Cea mai bună gelatină pentru articulații este cea alimentară, de origine animală (porc sau vită), susțin specialiștii. În conținutul acesteia există în proproție de peste 80% colagen, în primul rând. Acesta va avea drept rol principal, chiar repararea leziunilor apărute în interiorul articulațiilor. Studii clinice importante au demonstrat faptul că, gelatina reduce simptomele de artrită și durerile articulare în proporție de 50%. Cea mai bună gelatină pentru articulații poate fi folosită în cure de câte 30 de zile, o singură dată la 6 luni. 

În afară de faptul că aceasta redă cu succes elasticitatea articulațiilor, în același timp va reda și elasticitatea țesutului conjunctiv din apropiere. Merită să menționăm și alte roluri importante pe care cea mai buna gelatină pentru articulații le are în organism: curăță ficatul de toxine, previne apariția osteoporozei, îmbunătățește metabolismul, menține o bună stare de sănătate a pielii și elasticitatea ei, elimină constipația, reglează metabolismul endocrin, determină scădere în greutate, etc. 

 

Ce rol au suplimentele alimentare în tratarea durerilor articulare?

Durerile articulare pot fi tratate cu succes și cu ajutorul suplimentelor alimentare. Motivul? Industria farmaceutică a reușit să realizeze o mulțime de preparate sub această formă, care conțin substanțe cu rol important în protejarea și recuperarea leziunilor articulare, consecința fiind reducerea durerilor supărătoare, în primul rând.

Suplimentele alimentare au roluri complexe în această categorie de afecțiune: antiinflamator, analgezic, de reconstituire și protecție a articulațiilor, regenerare, etc. Cele mai bune suplimente alimentare pentru ameliorarea durerilor articulare sunt cele care conțin următoarele componente: sulfatul de glucozamină, sulfatul de condroitină și MSM (metilsulfonilmetan).

DEPANTEN este un supliment alimentar sub formă de gel. El a fost creat în special pentru persoanele care suferă de dureri de spate și dureri ale altor tipuri de articulații. Toate ingredientele din compoziția sa sunt 100% naturale, iar principalele efecte sunt foarte variate și benefice: reducerea durerilor se realizează repede, mai precis, după 15 minute din momentul aplicării pe piele. Determină regresia inflamației și o oprește în evoluție, are efect regenerativ, efectul durează timp îndelungat și după ce tratamentul a fost întrerupt.

Principalele ingrediente din compoziția DEPANTEN sunt următoarele: Arnica Montana, mentol, ulei de Camfor, ulei de Eucalipt. Flaconul conține 25 ml de gel care are efect rapid. Poate fi utilizat de persoanele care suferă de artrită, artroză, osteoporoză, bursită sau osteocondroză. Nu există contraindicații speciale. Persoanele care sunt sensibile la unul sau mai multe componente, trebuie să fie vigilente și să testeze produsul înainte de aplicare, urmărind eventualele reacții alergice care pot apare. 

 

Cele mai bune pastile pentru gonartroză

Gonartroza reprezintă osteoartrita articulației genunchiului. Așa cum era de așteptat, gonartroza este o boală articulară degenerativă. Cartilajul din structra articulației genunchiului este degenerat și procesul poate ajunge chiar până la distrugerea lui completă dacă nu se intervine la timp și în mod corect din punct de vedere medical.

 

Există trei tipuri de tratament pentru aceasta afecțiune importantă: medicamentos, chirurgical și naturist. În afară de suplimentele alimentare variate care există în momentul de față la dispoziția noastră pe piață, scăderea în greutate este foarte importantă pentru recuperarea funcțiilor normale ale articulației genunchiului. Gelatina este eficientă în această situație. 

Cele mai bune pastile pentru gonartroză sunt cele care conțin glucozamină. Sunt utile și tratamentele din stațiunile balneare care au la bază ape sulfuroase, ape cu oligoelemente, ape clorurate sau cele cu conținut ridicat de iod. Există, de asemenea, și tratamente cu celule regenerative foarte moderne. Acestea secretă molecule bioactive cu un rol precis chiar la locul leziunii: stimularea angiogenezei și repararea țesuturilor. Este important să subliniem că acest tip de tratament a fost înițiat în România în anul 2014 și a avut și un succes renumit.

Pentru ca efectul tratamentului să fie maxim, cele mai bune pastile pentru gonartroză trebuie să fie prescrise la timp de către un medic specialist cu experiență. Așadar, în situația în care suferiți de dureri la nivelul articulației genunchiului, mergeți la medic în timp optim și urmați recomandările acestuia deoarece este o boală degenerativă care evoluează repede către distrucție.

 

×