x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tratamente anticancer de pe fundul oceanelor

Tratamente anticancer de pe fundul oceanelor

de Magda Marincovici    |    08 Aug 2012   •   13:10
Tratamente anticancer de pe fundul oceanelor

Unele microorganisme marine reprezinta o sursa de molecule pana acum nedepistate, care au potential de a fi folosite in chimioterapie. "S-ar putea ca de pe fundul oceanelor sa ne vina viitoarele medicamente capabile de a oferi o noua perspectiva cercetarii in domeniul oncologiei. Caci, dupa 1970, cercetatorii au descoperit pe fundul oceanelor nu mai putin de 10.000 de structuri moleculare necunoscute pana in prezent', se precizeaza intr-un amplu articol aparut recent in editia online a Le Point.

Si revista Vivre a Ligii contra cancerului din Franta a consacrat recent un articol interesant acestor produse marine si, in special, scutului molecular, dezvoltat de unele vietuitoare de mici dimensiuni cu scopul de a se proteja de pradatori. Sunt animale marine imobile cum sunt buretii de mare care ar fi o prada perfecta daca nu ar dispune de toxine foarte puternice si concentrate care au capacitatea de a-i proteja. Tocmai aceste toxine fac obiectul cercetatorilor, deoarece sunt capabile sa actioneze asupra unor proteine care controleaza divizarea celulelor maligne, explica Laurent Meijer, cercetator in biochimie, onorat in 2009 cu un premiu al Academiei de Stiinte din Paris. A bloca acest tip de proteine inseamna stoparea inmultirii celulelor tumorale, accentueaza Laurent Meijer, care a fondat o societate pentru valorizarea acestor descoperiri. Deja el este in faza de experiment aunui medicament contra cancerului pulmonar, de faringe si de san.

Fundul oceanelor pare sa ii ajute pe cercetatori de a pune la punct noi vectori pentru medicamente, capabili sa transporte substante active la destinatii precise, in momente oportune, fara a fi expulzate de organism. Thierry Benvegnu si echipa lui de la Ecole Nationale de Chimie din Rennes vorbeste despre copierea strategiei microorganismelor marine care traiesc in conditii extreme. Astfel, Thierry Benvegnu lucreaza la copierea membranele celulare ale acestor microorganisme, care sunt extrem de rezistente, si la producerea unor capsule cu molecule de chimioterapie, care "sa circule' in corpul omului. Vrem ca aceste capsule sa ajunga direct la celulele maligne. Odata identificate aceste celule sunt atacate de substantele din capsule, explica Thierry Benvegnu. Deocamdata testele s-au efectuat pe rozatoare, mai fiind necesare studii pana se va trece la folosirea lor pentru tratamentul bolnavilor.

Algele marine, de mici dimensiuni, contin pigmenti care au proprietati antitumorale ce nu pot fi ignorate. Virginie Pasquet, biochimist, a izolat un pigment din familia carotenoidelor. Specialistul a demonstrat proprietatile toxice ale acestui pigment asupra tumorilor mamare, inclusiv eficienta acestuia la intreruperea procesului de proliferare a celulelor. Si aceste cercetari sunt in faza de debut. Si cercetatorii sunt convinsi ca inca multe resurse eficiente in lupta contra cancerului "zac' nedescoperite pe fundul oceanelor.

×