x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tratamentul invaziv in infarctul miocardic

Tratamentul invaziv in infarctul miocardic

de Magda Marincovici    |    29 Sep 2011   •   17:42

4.052 de pacienti au beneficiat, gratuit, de tratament de specialitate prin programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat anul trecut de Ministerul Sanatatii (MS). 88% dintre acesti pacienti (3.547) au fost reperfuzati prin angioplastie primara. Incepand cu luna noiembrie 2010, s-a realizat o medie lunara de 320 angioplastii.

Angioplastia primara este un procedeu care trebuie aplicat pacientului, in primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic si care consta in dezobstructia arterelor coronariene si introducerea unui stent, dispozitiv medical sub forma unui cilindru care mentine artera deschisa.

.Un astfel de program era necesar, deoarece diagnosticul si tratamentul de reperfuzie in infarctul miocardic acut in Romania se afla sub standardele existente in tarile din Uniunea Europeana.

Programul MS este implementat in 10 centre specializate din spitalele din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Tg. Mures si Cluj Napoca. Costul mediu pentru un pacient este de 4 300 lei.

“Vom continua finantarea acestui program si anul viitor.', a declarat ministrul Sanatatii, RITLI Ladislau.

×