Frecvent, concediul de odihna este asociat cu luarea in greutate a cel putin a 1 – 3 kilograme. Sunt, totusi, cateva reguli care ne pot feri de acest pericol:
1. Reduceti portiile
2. Mestecati cat mai mult alimentele
3. Respectati cele trei mese principale, dintre care doar una va avea preparate din carne
4. Reveniti la micul dejun traditional
5. Spuneti nu inghetatei si profiterolului si spuneti da sorbetului
6. Renuntati la alcool si bauturi carbogazoase
7. Faceti miscare.
1. Un mod simplu de a manca mai putin este sa reducem pur si simplu portiile si sa folosim vesela de mici dimensiuni: farfurii de desert si nu platouri. Experimentele arata rezultate surprinzatoare, fara a provoca frustrari care nu rimeaza deloc cu zilele de concediu de odihna.
2. Daca mancam repede, contra cronometru, senzatia de satietate se instaleaza mult mai tarziu, comparativ cu situatia in care mestecam pe indelete permitand astfel formarea bolului alimentar. Toate testele indica faptul ca a manca lent, cu placere, savurand preparatele, senzatia de satietate se instaleaza progresiv si intr-un timp mai scurt.
3. In concediul de odihna este suficient un singur preparat din carne, ideal la pranz, zilnic. Pentru cina, comandati legume, cereale, feculi. Dar si mai bine este daca inlocuim portia de carne zilnica cu portia de peste.
4. Nutritionistii ne recomanda sa redescoperim virtutile micului dejun traditional: tartina din paine integrala cu gem sau cereale, fructe, iaurt degresat. Cu aceasta versiune de mic dejun sunteti mai putin ispititi sa cadeti in capcana cerealeleor foarte dulci, a biscuitilor cu glazura de ciocolata sau a diverselor foietaje inecate in grasime.
5. Inghetata e o bomba calorica din cauza unui amestec periculos pentru silueta: multe grasimi, oua si zahar. Si prea putine fructe. Solutia? Sorbet din fructe si sirop din fructe. Iaurtul-crema cu bucati de fructe. Totusi, nu-i concediu fara inghetata! Motiv pentru chiar si nutritionistii spun ca nu trebuie sa o eliminam complet, ci sa o savuram ceva mai rar.
6. Bauturile carbogazoase si alcoolul sunt aducatoare sigure de kilograme suplimentare. Deci acest pericul este practic anulat daca renuntam la aceste bauturi, in favoarea sucului de fructe proaspete.
7. Cea mai frumoasa amintire din concediu poate fi si una extrem de folositoare sanatatii: a invata sa faci miscare. Mergeti pe nisip in picioarele goale, concetrandu-va asupra pasilor, ceea ce ajuta la punerea la lucru a muschilor si accelerand treptat ritmul. Mergeti prin apa. Inotati dimineata, la pranz si seara, chiar si atunci cand temperatura apei scade, deoarece stimuleaza circulatia sangelui si ne protejeaza de simptomul "picioare grele'. Faceti exercitii fizice in apa care va ajuta la tonifierea intregului organism. Jogging-ul la malul marii, dimineata sau la apusul soarelui, este aducator de vigoare, de aer proaspat in tot organismul, asigurand un bun tonus general. Luati in calcul mersul pe bicicleta cu prietenii, in familie. Jucati zilnic tenis, ping-pong.