Teste obligatorii pentru VHB B şi VHCC pentru prevenirea transmiterii de la mamă la nou-născut
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH-RO) împreună cu Asociaţia Pacienţilor Cronici (APCR) atrag atenţia asupra importanţei testării pentru virsul hepatitelor B (VHB) şi C (VHC) în cazul femeii care doreşte să aducă pe lume un copil şi în cazul gravidei pentru a preveni transmiterea acestei infecţii la noul născut.
În acest sens, dr. Gabriel Colţan, medic primar la Institutul Naţional de Boli Infecţioase (INBI) “Prof. Dr. Matei Balş”, spune că este necesară o hotărâre de Guvern în care să se stipuleze includerea “în bateria de teste obligatorii pentru femeia gravidă şi a testelor pentru VHB şi VHC”, ceea ce va preveni trasmiterea infecţiei la noul născut.
De asemenea, pacienţii cu hepatite reprezentanţi de APAH-RO şi medicii subliniază necesitatea întocmirii registrului unic al hepatitelor, punctul de plecare fiind o hotărâre de guvern. Pentru întocmirea acestui registru ar putea fi folosit modelul HIV/SIDA – care beneficiază de un program naţional, de un registru unic, de centre specializate - iniţiat şi derulat la INBI “Matei Balş” apreciat la nivel european.
“La “Matei Balş” există medici care au mulţi pacienţi în tratament pentru hepatite, aici s-au realizat în premieră puncţii biopsii hepatice, există o bază de date care poate fi folosită la întocmirea acestui registru unic şi un model care poate fi aplicat. Dar mai e nevoie şi de voinţă”, precizează dr Gabriel Colţan.
Marilena Debu, preşedintele APAH-RO, subliniază că, odată cu realizarea acestui registru unic, s-ar pute şti numărul exact al pacienţilor cu hepatite, numărul pacienţilor aflaţi în tratament, s-ar înlesni intrarea pe tratamente şi, astfel, scurtarea duratei de aşteptare pe celebrele liste.
În privinţa terapiilor, dr Colţan spune că, “deşi nu există dezlegare, totuşi se întocmesc dosare pentru triterapie şi, probabil, programul de sănătate pentru hepatite va fi reevaluat şi, astfel, se vor aproba şi aceste terapii”. La ora actuală, şansa de a urma aceste terapii o reprezintă studiile clinice. 200 de pacienţi cu hepatite au fost în asemenea studii prin care au beneficiat de terapii de ultimă oră. Dr Colţan spune că “România este recunoscută pentru competenţa echipelor de medici care participă la aceste clinice. Un exemplu îl reprezintă INBI “Matei Balş” care prin managerul lui prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a primit, recent, un premiu de excelenţă la categoria studii clinic derulate.
Cezar Irimia, preşedintele APCR, insistă asupra necesităţii modificării de urgenţă a listelor de medicamente prin introducerea noilor terapii pentru ca şi pacienţii români, ca şi restul pacienţilor din UE, să aibă acces la acestea.
Începând cu 15 martie, APAH-RO îi anunţă pe pacienţii cu hepatite că au la dispoziţie call-center 0268 47 44 00 pentru informaţii, consiliere juridică, psihologică, asigurându-se confidenţialitate.
APAH-RO derulează campania Ziua Mamei cu Hepatită. În mai multe localităţi din ţară sunt programate întâlniri cu pacienţii, persoanele care doresc să afle mai multe jnformaţii despre afecţiunile hepatice şi medicii. Campania se află la a patra ediţie şi este, ca de fiecare dată, o ocazie de a sensibiliza asupra importanţei testării tinerelor femei pentru infecţia cu virusurile B şi C înainte de a rămâne însărcinate sau cel târziu în timpul sarcinii. Deşi ne izbim de bariera financiară, trebuie să ne gândim că, prin testare şi o urmărire corespunzătoare a unei femei cu hepatită se scade posibilitatea de transmitere a infecţiei cu virus hepatitic de la mamă la copilul nou-născut”, avertizează Marinela Debu, preşedinta APAH-RO.