x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Unul din 10 români suferă de pierderea auzului

Unul din 10 români suferă de pierderea auzului

de Redacția Jurnalul    |    03 Mar 2023   •   18:30
Unul din 10 români suferă de pierderea auzului

Peste 60% dintre problemele de auz și sănătate a urechii pot fi identificate și abordate la nivelul asistenței medicale primare, iar unul din 10 români suferă de pierderea auzului, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș, de Ziua Mondială a Auzului.

Problemele de auz și sănătate a urechii sunt printre cele mai frecvente probleme întâlnite în comunitate, iar în România, unul din 10 români suferă de pierderea auzului, potrivit unui comunicat transmis vineri de DSP Argeș.

Cauzele care pot duce la pierderea auzului pot fi: congenitale (existente la naștere) sau dobândite (după naștere pe parcursul vieții).

La nivel global, peste 1,5 miliarde de oameni suferă de o scădere a auzului (hipoacuzie), iar dintre aceștia aproape 430 de milioane de persoane prezintă o deficiență de auz invalidantă. O majoritate semnificativă dintre aceștia locuiesc în țări cu venituri mici și medii și, de obicei, nu au acces la serviciile și intervențiile specifice pentru aceste patologii.

Peste 60% dintre problemele de auz și sănătate a urechii pot fi identificate și abordate la nivelul asistenței medicale primare.

Potrivit sursei citate, principala cauză a morbidității sistemului auditiv este reprezentată de neabordarea la timp a problematicii pierderii auzului ceea ce se traduce în final printr-un cost anual global de 980 de miliarde de dolari.

Este de așteptat ca prevalența pierderii auzului să crească considerabil în următoarele decenii din cauza schimbării demografice a populației, creșterii expunerii la factori de risc (de ex: zgomotele puternice, utilizarea anumitor medicamente), precum și persistenței unor afecțiuni netratate ale urechii, cum ar fi otita medie. Multe dintre cauzele care duc la pierderea auzului sunt prevenibile, persoanele ce prezintă deficiență de auz putând beneficia de intervenții oportune și corespunzătoare patologiei.

La copii, 60% dintre cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite prin strategii corespunzătoare de sănătate publică (de ex: îmbunătățirea îngrijirii materne pe parcursul sarcinii și în perioada perinatală, screening-ul auditiv, imunizarea împotriva rubeolei și a meningitei, gestionarea precoce a otitei medii etc).

O implementare eficientă a strategiilor dovedite pentru prevenirea pierderii auzului și reabilitarea acestuia, implementarea unui număr de măsuri de sănătate publică, inclusiv integrarea serviciilor de îngrijire a sănătății urechii și a auzului extinse și de înaltă calitate în sistemele naționale de sănătate, reprezintă soluții pentru diminuarea impactului acestor afecțiuni, atât la nivel individual cât și la nivel de societate, spun reprezentanții DSP Argeș.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pierdere auz romani