x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate România, primul loc în UE la cancerul de col uterin. Vaccinul HPV ar putea fi compensat la femei

România, primul loc în UE la cancerul de col uterin. Vaccinul HPV ar putea fi compensat la femei

de Redacția Jurnalul    |    06 Mar 2023   •   17:45
România, primul loc în UE la cancerul de col uterin. Vaccinul HPV ar putea fi compensat la femei
Sursa foto: Hepta

Vaccinul împotriva HPV ar putea fi compensat în România pentru femeile cu vârste între 18 și 45 de ani. Decizia va ajuta la scăderea incidenței cancerului de col uterin, mai ales că România se află pe primul loc în UE la numărul de infecții și decese provocate de această maladie.

Prețul dozelor de vaccin anti HPV este mare pentru femeile din România, acesta ajungând la 2.400 de lei. O doză costă circa 600 de lei și sunt necesare trei doze pentru imunizare.

Propunerea de compensare aparține Ministerului Sănătății. 

Vaccinarea anti HPV este inclusă în Calendarul National de Imunizare pentru fetele între 11 - 14 ani. 

România se află pe primul loc în UE la cancerul de col uterin. În fiecare an sunt diagnosticate circa 3.300 de femei cu această boală, iar pentru jumătate dintre acestea maladia este fatală. 

Ce trebuie să știi despre HPV

Există peste 150 de tipuri de Human Papilloma Virus (HPV). Infecția afectează atât femeile, cât și bărbații. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai raspandită infecție virală a tractului genital. Se consideră că aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puțin o dată pe parcursul vieții.

Anumite tipuri de HPV determină la nivelul pielii apariția verucilor sau negilor, iar altele au risc crescut de dezvoltare a cancerului. Infecția cu HPV a fost identificată in 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate.

Virusul poate provoca însă mai multe tipuri de cancer, la nivelul vaginului, vulvei, anusului, penisului, scrotului si orofaringelui (la nivelul gatului si gurii).

75% dintre tipurile de HPV cauzează veruci (negi) la nivelul pielii, frecvente la nivelul brațelor, toracelui, mâinilor și picioarelor. 25% afecteaza mucoasele si sunt denumite virusuri HPV genitale sau anogenitale deoarece infecteaza frecvent zona genitală și anală. 

40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, 2 tipuri cauzeaza veruci genitale, iar 12 dintre acestea au risc crescut cancerigen, arată reginamaria.ro.

×
Subiecte în articol: vaccin hpv femei