x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vaccinul împotriva varicelei „împuşcă doi iepuri” deodată

Vaccinul împotriva varicelei „împuşcă doi iepuri” deodată

de Florin Condurateanu    |    05 Aug 2019   •   18:00
Vaccinul împotriva varicelei „împuşcă doi iepuri” deodată
Sursa foto: Sonar512/Getty Images/iStockphoto

Există unii care contestă vaccinarea. Nu iau în considerare date ştiinţifice şi faptul că vaccinurile sunt fabricate azi prin inginerie genetică. Prin vaccin se inoculează fragmente din agresorii îmbolnăvitori. Nu se declanşează boala, aşa cum se insinuează, ci se stimulează anticorpii organismului de a goni bolile respective.

 

Un argument în favoarea acţiunii de vaccinare este virulenţa cu care o boală, poliomielita, ataca copiii, tinerii. Unii mureau, alţii rămâneau cu infirmităţi grave, mers anevoios, mobilitate limitată, defecte în echilibru. Când se declara epidemie de poliomielită, se întrerupeau cursurile la şcoli. Prin vaccinare, azi nu se mai înregistrează îmbolnăviri de poliomielită. Este doar un exemplu din multele argumente în favoarea vaccinurilor. Un alt exemplu este relatat de profesor doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, care spune că virusul care provoacă varicelă, după episodul acut al bolii, rămâne cuibărit în organism. Apoi, în timpul vieţii, când prinde momentul unei scăderi a rezistenţei organismului, acest virus revine în atac şi-l face pe purtător să sufere de boala zona zoster. Pacientul are dureri, usturimi pe o porţiune înroşită, urmând, în general, traseul unui nerv, se alterează starea suferindului. Tocmai de aceea, virusul a fost denumit virus varicelo-zosterian. Dacă însă copilul a fost vaccinat împotriva varicelei, el nu se mai îmbolnăveşte nici de varicelă, nici de zona zoster.

Să reamintim efectul favorabil, evidenţiat de statistici, şi în cazul vaccinării împotriva temutului virus hepatic B. Un duşman care face ravagii este virusul care ţinteşte ficatul. De fapt, putem spune virusurile, fiindcă hepatitele virale au mai multe forme: hepatita virală B, hepatita cu virus C, virus D şi încă una, mai puţin cunoscută, hepatita cu virus E. De la hepatitele virale se ajunge la hepatite cronice, ciroze, cancer hepatic. În anul 1994, conducerea Ministerului Sănătăţii dă un ordin ca toţi nou-născuţii să fie vaccinaţi împotriva hepatitei B. Îmbunătăţirea vaccinării împotriva acestui virus s-a simţit: frecvenţa îmbolnăvirilor de hepatită B s-a micşorat de trei ori. Din păcate, ştiinţa mondială nu a realizat un vaccin împotriva virusul C, la fel de agresiv precum virusul B.

 

Medicii recomandă ca, în mijlocul toamnei, populaţia să se vaccineze împotriva gripei. În mod preferenţial trebuie să fie vaccinaţi cei cu risc crescut de boală: vârstnicii şi copiii mici.

 

 

×