x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vitamina D este benefică pentru multe afecțiuni de sănătate

Vitamina D este benefică pentru multe afecțiuni de sănătate

16 Noi 2021   •   11:54
Vitamina D este benefică pentru multe afecțiuni de sănătate

Suplimentarea cu vitamina D ajută în prevenirea multor afecțiuni de sănătate. Cei doi precursori biologici inactivi ai vitaminei D sunt ergocalciferol și colecalciferol. Aceștia ajung în sânge, sunt metabolizați în ficat și se transformă într-o formă a vitaminei D care este activă la nivel metabolic.

Vitamina D crește imunitatea organismului

Această vitamină susține imunitatea, dezvoltarea organismului și sistemul endocrin. Într-un studiu de pe PubMed, vitamina D este asociată cu o autoimunitate crescută. Uleiul de ficat de cod este o sursă bogată de vitamina D și a fost folosit chiar și în tratamentul tuberculozei și a infecțiilor.

Există dovezi care arată legătura dintre carența de vitamina D și riscul de boli autoimune, ca de exemplu: diabet zaharat, artrită reumatoidă, scleroză multiplă, boli inflamatorii intestinale.

Într-un studiu recent, cercetătorii explică cum deficitul de vitamina D poate crește severitatea simptomelor în cazul bolii COVID-19.  Ei spun că nivelul de limfocite T devine mai ridicat în organism prin suplimentarea de vitamina D, iar acest tratament reduce infecția și inflamația.

Conform studiului, carența de vitamina D la bolnavii ce suferă de COVID-19 are legătură și cu riscul de tromboză. Cercetătorii consideră că suplimentele de vitamina D pot scădea severitatea bolii, infecția, inflamația, citokinele inflamatorii și tromboza. În cazul infecției de coronavirus, severitatea bolii constă în miocardită, probleme respiratorii, pneumonie, inflamații, furtuni de citokine.

Nivelul scăzut de vitamina D a fost asociat cu creșterea citokinelor inflamatorii, cu riscul de infecții virale ale tractului respirator și riscul de pneumonie.

Vitamina D și prevenirea cancerului

Prezența vitaminei D ajută în prevenirea creșterii celulelor canceroase și în reducerea deceselor cauzate de cancer. Există studii ale cercetătorilor care arată că vitamina D ajută în prevenirea cancerului de prostată, de colon și de sân.

Un studiu de pe PubMed arată că vitamina D are rol în homeostazia calciului, metabolismul sistemului osos, funcțiile sistemului imunitar și cardiovascular. Deficitul de vitamina D poate avea consecințe asupra sănătății organismului, a fost asociat cu boli grave, precum: Alzheimer, Parkinson, cancer, osteoporoză, artrită reumatoidă, diabet.

Vitamina D protejează corpul împotriva cancerului colorectal, arată studiile oamenilor de știință. Aportul de vitamina D poate reduce riscul de a dezvolta polipi de colon precanceroși, este o strategie de scădere a riscului de cancer colorectal la adulții cu vârsta sub 50 de ani.

Mai multe studii clinice au arătat că vitamina D reduce și riscul de gripă. Pentru asta se recomandă ca oamenii să ia suplimente de vitamina D și să aleagă o alimentație echilibrată.

Surse naturale de vitamina D sunt: ficatul de ton și de cambula, unt, găbenuș de ou, hering, lapte, smântână, pește gras, ulei de măsline, semințe de susan, sardine, păstrăv, semințe de dovleac, alune, migdale, semințe de floarea-soarelui, iaurt, fasole, mazăre, brânză tofu, varză de Bruxelles, broccoli, suc natural de portocale, alge de mare.

Dacă apar anumite simptome (precum furnicături, paloare, crampe musculare, anxietate, depresie, leșin, oboseală, tulburări de absorbție intestinală) probabil ar trebui să luați vitamina D, pentru că aceste stări neplăcute sunt semnale ale unei carențe de acest nutrient în organism. Lipsa de vitamina D apare și la oamenii care suferă de depresie și la oamenii în vârstă. Expunerea insuficientă la lumina soarelui poate duce la probleme cognitive și la stări depresive.

Prin suplimentarea de vitamina D cu Detrical 2000 se menține sănătatea sistemului cardiovascular și osos, se reduce riscul de boli autoimune, de cancer, de osteoporoză și de fracturi la persoanele în vârstă.

Vitamina D ajută și în procesul de scădere în greutate, reduce riscul de scleroză multiplă, scade severitatea atacurilor de astm, stimulează sistemul nervos central. De asemenea, vitamina D oferă beneficii pentru mușchi, ajută la dezvoltarea lor și îi face să fie mai puternici. Prin aportul de vitamina D se combate oboseala, iar corpul se recuperează mai repede după efort și antrenament.

×