x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate În zilele caniculare, mai vulnerabili sunt vârstnicii şi copiii, cardiacii, diabeticii, obezii suferinzii de boli psihice

În zilele caniculare, mai vulnerabili sunt vârstnicii şi copiii, cardiacii, diabeticii, obezii suferinzii de boli psihice

de Magda Marincovici    |    23 Iul 2013   •   21:09
În zilele caniculare, mai vulnerabili sunt vârstnicii şi copiii, cardiacii, diabeticii, obezii suferinzii de boli psihice
Sursa foto: Fuse/Getty Images/Fuse

A consuma lichide şi alimente foarte reci ori a face duşuri foarte reci, în mod paradoxal, nu sunt recomandările cele mai inspirate pentru a face faţă caniculei. În ambele cazuri, explicaţiile sunt aproape identice.

Corpul este programat pentru o temperatură de 37 grade Celsius. Atunci când se confruntă cu lichide şi alimente foarte reci, corpul este obligat să recurgă la rezervele energetice pentru a se încălzi. Ar trebui să comparăm stomacul cu un vas în care alimentele ingerate sunt încălzite pentru a fi mai bine digerate. Cu cât alimentele sunt mai reci, cu atât corpul nostru are nevoie de mai multă energie pentru a le încălzi şi produce mai mult căldură în restul corpului. Dar chiar şi aşa nu trebuie să cădem în cealaltă extremă: de la alimente şi lichide foarte reci la unele cu temperaturi peste 70 de grade Celsius, deoarece putem afecta serios esofagul. Mecanismul este aproape acelaşi în cazul duşurilor cu apă foarte rece. Senzaţia de rece se instalează imediat ce jetul de apă rece cade pe piele. Are loc un veritabil şoc termic. Dacă temperatura ambientală este ridicată, apa este foarte rece, temperatura corpului scade brusc şi este pus în situaţia de a se lupta a reveni la cele 37 grade Celsius.  De aceea, specialiştii recomandă să facem duşuri cu apă călduţă în zilele caniculare. Toată lumea ştie că în zilele caniculare trebuie să bem între 1,5-2 l de apă zilnic. Dar trebuie să ţinem seama că băuturile carbogazoase, alcoolizate şi cafeaua nu ne hidratează, dimpotrivă au efect diuretic. În cazul persoanelor la risc, în special  al vârstnicilor a bea cantităţi mari de lichide -  respectiv peste doi litri zilnic – nu e tocmai bine. Deoarece persoanele în vârstă transpiră mai puţin, deci elimină mai greu apa absorbită, comparativ cu copiii şi tinerii. În aceste condiţii, există riscul ca excesul de apă să poată provoca edeme. Soluţia: vârstnicii îşi vor umezi  pielea cu apă călduţă cu ajutorul unui pulverizator. La un aport de 1,5-2 l de apă zilnic şi rinichii se simt bine, ceea ce nu e cazul atunci când este depăşită această cantitate.

Cardiacii

În zilele caniculare, cardiacii se pot decompensa foarte rapid. Această categorie de persoane trebuie să consulte medicul specialist pentru adaptarea tratamentului la perioadele caniculare, mai ales dacă acestea se prelungesc. Este posibil ca medicul să reducă diureticele. Dacă plecaţi în vacanţă, nu uitaţi să luaţi tratamentul şi chiar o reţetă pentru medicamente care vă poate fi necesară în cazul unor situaţii neprevăzute. În vacanţă, mulţi uită că au o boală de inimă. O ţigară, chiar mai multe... Un pahar de alcool, chiar mai multe..., ceea ce reprezintă un stres periculos pentru sistemul cardiovascular.

Hipertiroidie şi diabet

Profesorul Constantin Dumitrache de la Institutul de Endocrinologie “CI Parhon” atrage atenţia că climatul marin nu este indicat persoanelor suferinde de hipertiroidism. Aceste persoane se pot decompensa în sensul apariţiei de tulburări cardiovasculare (tahicardie, fibrilaţie), digestive, electrolitice etc. “De aceea nu indicăm hipertiroidienilor să meargă la mare. Dacă merg, contrar indicaţiilor medicului, trebuie să îşi amplifice terapia. Una dintre formele de hipertiroidism este boala Basedow, în care sunt afectaţi şi globii oculari. Atunci strălucirea soarelui în mare devine un factor iritativ, sever”, spune prof. Dumitrache. În schimb, suferinzii de hipotiroidie sunt avantajaţi de climatul marin, care contribuie la potenţarea activităţii sistemului hipotalamo-hipofizo- tiroidian, explică specialistul. 

De asemenea, prof. Dumitrache insistă asupra unor aspecte aparent “nevinovate”, care cumulate pot provoca dezechilibre severe. "Acea uşoară lipsă de calciu şi de magneziu, combinată cu unele excese atunci când suntem la mare -  consum de cafea, alcool etc. - pot duce la crize de contractură musculară, anxietate, aşa-zisele atacuri de panică. Crizele de hipoglicemie pot provoca o stare generală proastă, transpiraţii, tremurături, nervozitate, agitaţie”, semnalează prof. Dumitrache.

O grijă specială, în zilele caniculare, trebuie să aibă diabeticii. Lor li se indică să respecte regimul şi tratamentele, să evite excesele pentru a preveni decompensările şi spitalizarea.

×
Subiecte în articol: canicula