x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Zilele Institutului Clinic Fundeni

Zilele Institutului Clinic Fundeni

de Magda Marincovici    |    14 Dec 2011   •   21:00
Zilele Institutului Clinic Fundeni

Anual, peste 50.000 de persoane in­ternate, peste 100.000 de consultatii, peste 3.000.000 de analize. Numai in 2011 s-au efectuat 120 de operatii cu ajutorul robotului, 64 interventii de transplant hepatic. Anual, sunt realizate aproximativ 3.500 in­ter­ven­tii de chirurgie oncologica, majoritatea in patologie digestiva. In fiecare an, sunt inregistrate peste 100 de transplanturi de rinichi, peste 85 de transplanturi medulare... Un bilant remarcabil, chiar daca nu este complet, pentru Institutul Clinic Fundeni, unitate medicala de excelenta de ca­tegoria intai, facut de managerul spitalului, medicul Carmen Orban, cu ocazia "Zilele Institutului Clinic Fundeni" (14-15 decembrie).

La ora actuala, la Institutul Cli­nic Fundeni (ICF), chirurgia robotica a devenit o procedura de rutina, ceea ce face necesara o suplimentare a fondurilor alocate acestui program. "Institutul are un laborator pentru teste imunogenetice acreditat na­tional si european unde pot fi facute teste specifice interventiilor de transplant pentru oricare cetatean din tara si strainatate. Chirurgia robotica este deja o procedura de rutina, sap­tamanal fiind facute astfel de interventii", spune ma­nagerul institutului, Carmen Orban.
La ICF functioneaza singurul Cen­tru de boli digestive si transplant he­patic, coordonat de profesorul doctor Irinel Popescu, presedintele Aca­de­miei de Stiinte Medicale. "In 2011, am realizat 64 de operatii de transplant hepatic, cel mai mare numar din ultimii ani. De asemenea, avem la­borator de insule pancreatice. Anual, aici sunt realizate peste 3.500 de interventii de chirurgie oncologi­ca, cele mai multe de patologie digestiva", a precizat profesorul Irinel Po­pes­cu (foto). Rata de reusita a transplantu­ri­lor hepatice a ajuns la aproximativ 90% si la o supravietuire de circa 70%.

Centrul de transplant medular de la ICF are deja in palmares aproape 400 de transplanturi, dintre care in acest an s-au efectuat 85, a anuntat directorul centrului, conf. dr Daniel Coriu. Mai trebuie retinut ca la acest centru national de referinta cu acre­di­tare la nivel european, din totalul celor 19.000 de internari, 80% re­prezinta patologie maligna.

Profesorul dr Ionel Sinescu, direc­to­rul Centrului de urologie si transplant renal, a anuntat ca a depasit in to­tal cifra de 1.300 de transplanturi de rinichi, anual fiind facute peste 100.

La eveniment au fost prezenti ambasadorii Germaniei, Marii Britanii, Canadei si SUA la Bucuresti. Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, apreciaza ca ICF ar putea fi un model pentru celelalte unitati medicale din tara noastra. Diplomatul a invocat un studiu privitor la calitatea serviciilor, remarcand ca "spitalele trebuie sa ofere servicii mai bune, pentru ca asta contribuie la prosperitatea unui popor si la o viata mai buna pentru generatiile viitoare". Mark Gitenstein a anuntat ca, impreuna cu alti ambasadori, a colaborat la elaborarea unui site ce va fi disponibil in curand – medalert – unde pacientii isi pot posta opiniile privind calitatea ingrijirilor medicale primite. Ma­na­gerul ICF, dr Orban, a premiat cateva personalitati pentru activitatea desfasurata in cadrul institutului: prof. dr Constantin Arion, Dan Tulbure si Mihai Voiculescu precum si dr Alina Tanase (directorul medical al ICF), dr Anca Campeanu, dr Gheor­ghe Chiriac-Babei.

×