„Cercetătorii de la Departamentul Agriculturii din SUA au realizat un studiu clinic privind efectul sucului de pepene verde la persoanele sănătoase. Ei au pasat bucăți de pepene verde pentru a obține trei căni și jumătate de suc (care conținea 780 g de licopen) și au descoperit că un consum zilnic, timp de trei săptămâni, putea dubla valorile licopenului din sânge, până la niveluri echivalente cu consumul de suc de roșii (deși acesta din urmă conține mai multe fibre alimentare benefice decât cel de pepene verde). Această doză de suc de pepene verde pare să ofere nivelul maxim de licopen pentru organism, deoarece, când cercetătorii au dublat cantitatea de suc de pepene pe care o consumau participanții, valorile licopenului din sânge nu au mai crescut.”, sesiza Dr. William W. Li în studiul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).
Oxidul nitric deblocheză minunea
„Un beneficiu pe care îl are pepenele verde prin comparație cu roșiile - urma Dr. Li - este prezența citrulinei. Aceasta este un aminoacid pe care corpul îl metabolizează pentru a crea oxid nitric, semnalul chimic folosit de organism pentru a controla numeroase procese celulare care mențin viața. Studiile de laborator au arătat că oxidul nitric ajută la crearea unei cantități mai mari de grăsime brună pentru termogeneză, poate proteja sănătatea vaselor sanguine și poate scădea tensiunea, drept contramăsură la sindromul metabolic. De asemenea, oxidul nitric promovează activitatea celulelor stem din organism pentru a ajuta regenerarea țesuturilor și a organelor care sunt degradate de bolile metabolice.”
Zahăr și fibre (cu măsură)
Sfaturi și ponturi: „Îți poți prepara propriul suc de pepene verde dintr-un pepene copt, care va avea un gust mai proaspăt decât sucurile din comerț. Sucul de pepene îmbuteliat procesat este deseori îndulcit cu zahăr și uneori conține coloranți și arome artificiale pentru potențarea aspectului și gustului. Consumul bucăților sau feliilor de pepene verde proaspăt îți va conferi toate beneficiile sucului, plus niște fibre. Când savurezi această băutură dulce, reține că o cană de suc de pepene verde are de 2,2 ori mai mult zahăr decât sucul de roșii. Cel mai bine este să nu îl consumi zilnic, ci să îl consideri o băutură care poate adăuga varietate, beneficiind în același timp de licopen și citrulină.”
Trei băuturi miraculoase
În încheiere, câteva avertismente: „Reține că apa este cea mai bună băutură pe care o poți consuma, urmată îndeaproape de ceai și cafea. Acestea trei ar trebui să fie băuturile principale la care să recurgi pentru sănătatea metabolică. Orice altă băutură trebuie consumată cu moderație. Evită-le întotdeauna pe cele cu zahăr adăugat!” Mai mult: „Centrii nervoși ai setei din creier îți vor spune când ai consumat suficient pentru a satisface nevoile de lichide ale organismului. Ascultă-i, ca să nu consumi lichid în exces. Consumul exagerat din orice lichid, inclusiv apă, poate fi periculos.”
Inflamarea periculoasă a creierului
Mai exact? „Ingerarea a 3,7 l de apă în decurs de câteva ore, de pildă, poate cauza intoxicație cu apă, care poate conduce la inflamarea periculoasă a creierului. Oricum, consumă sucuri de fructe rar și concentrează-te pe cele care conțin cei mai mulți compuși benefici pentru sănătate. Majoritatea băuturilor pot fi preparate acasă cu un blender sau un storcător de fructe și, evident, cafeaua și ceaiul sunt ușor de preparat folosind apă fierbinte. Poți ține o carafă de ceai rece sau cafea în frigider timp de câteva zile. Folosește un recipient de sticlă sau metal, pentru a evita eliberarea de microparticule dintr-un container de plastic.”
„Citrulina este un aminoacid pe care corpul îl metabolizează pentru a crea oxid nitric, semnalul chimic folosit de organism pentru a controla numeroase procese celulare care mențin viața.”, Dr. William W. Li
„Reține că o cană de suc de pepene verde are de 2,2 ori mai mult zahăr decât sucul de roșii. Cel mai bine este să nu îl consumi zilnic.”, Dr. William W. Li