x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă O noapte de beţie a fost urmată de doi ani de chinuri. Doctorii spun că suferinţa acestui bărbat s-ar putea să nu treacă niciodată

O noapte de beţie a fost urmată de doi ani de chinuri. Doctorii spun că suferinţa acestui bărbat s-ar putea să nu treacă niciodată

09 Iun 2014   •   14:08
O noapte de beţie a fost urmată de doi ani de chinuri. Doctorii spun că suferinţa acestui bărbat s-ar putea să nu treacă niciodată

Daniel Clavin, un englez de 38 de ani, trece printr-un chin neîntrerupt de mai bine de doi ani, când, după o noapte de beţie, s-a ales cu o suferinţă despre care doctorii spun că ar putea să-l ţină toată viaţa.

Clavin a început să sughiţe în dimineaţa în care s-a trezit mahmur şi nu s-a mai oprit de atunci. Condiţia în care se află l-a făcut să nu mai poată dormi alături de soţia sa, să nu mai poată să se hrănească corespunzător şi să se ferească să mai iasă din casă.

Încercând să găsească un leac pentru sughiţ, Daneil Clavin a aflat, ulterior, că suferă de scleroză multiplă, afecţiune despre care crede că i-ar fi provocat şi sughiţul. Medicii nu se pot pronunţa însă cu siguranţă şi nici nu ştiu dacă sughiţul, care persistă în ciuda tuturor încercărilor de tratament, îl va mai părăsi vreodată pe bărbat.

"Nu mai am o viaţă normală şi nici nu ştiu dacă voi mai scăpa vreodată de sughiţ. Acum că am fost diagnosticat cu scleroză multiplă cred că am găsit şi motivul pentru afecţiunea mea, însă medicii spun că nu au mai auzit până acum de un astfel de simptom. Totuşi scleroza te poate afecta în multe feluri. Mi-au spus că boala aceasta se poate manifesta şi mai grav de atât, deci ar trebui să fiu mulţumit că până acum sufăr doar de sughiţ", spune Clavin.

Acesta a povestit că criza a început după ce s-a trezit dintr-o noapte de beţie, acum mai bine de doi ani.

"M-am trezit şi am început să sughiţ. Nu sunt un mare băutor, în noaptea precedentă exagerasem cu alcoolul, aşa că m-am gândit că este un efect secundar care va trece. De atunci am încercat orice remediu, dar nu s-au oprit. În unele zile crizele sunt atât de rele încât nu pot nici să mănânc. În alte dăţi mi se blochează diafragma şi nu pot să respir timp de 30 de secunde", spune bărbatul.

Clavin s-a mutat din dormitorul pe care îl împărţea cu soţia, pentru ca aceasta să poată dormi.

"Îmi petrec majoritatea nopţilor în altă cameră pentru ca soţia mea, Susan, să se poată odihni. Nu pot să stau lângă ea şi să sughiţ la fiecare trei secunde", povesteşte bărbatul.

Clavin merge regulat la un neurolog, care i-a dictat un tratament rezervat, de obicei, pacienţilor care suferă de schizofrenie.

Tratamentul a făcut ca crizele de sughiţ să dispară pentru perioade scurte de timp.

"Sughiţ şapte-opt zile, după care crizele se opresc pentru cinci zile", spune bărbatul.

Acesta analizează în prezent opţiunea de a-şi monta un pacemaker pe diafragmă, pentru a întrerupe semnalul electric ce vine de la creier, în speranţa că va scăpa de sughiţ.

Clavin, care este specialist IT, a reuşit să-şi păstreze slujba, însă merge la birou doar două zile pe săptămână.

"Colegii mei sunt foarte buni şi toleranţi şi încerc să fac tot ce pot pentru a sughiţa cât mai discret. Încerc să-mi ţin respiraţia când sunt pe lângă ei şi să nu vorbesc. Oamenilor li se pare amuzant când mă întâlnesc pentru prima oară, însă apoi sughiţul devine enervant".

Susan, soţia sa de 39 de ani, spune că încearcă să se descurce cum poate pe lângă soţul ei.

"E greu. Încerc să ignor sunetul când sunt trează, dar nu pot dormi cu el în pat din cauza sunetului şi a spasmelor. Este greu să te concentrezi cu el lângă tine. Suntem disperaţi să găsim pe cineva care să ne ajute, pentru că aceste sughiţuri ne distrug vieţile", spune Susan. 

×
Subiecte în articol: sughit scleroză multiplă