STATISTICĂ ● Americanii, cei mai mari consumatori
Americanii şi canadienii sînt cei mai mari consumatori de cafea
organică. Statisticile arată că în America de Nord se bea cam tot atîta
cafea bio cît în Europa şi Japonia la un loc.
STATISTICĂ ● Americanii, cei mai mari consumatori
Americanii şi canadienii sînt cei mai mari consumatori de cafea organică. Statisticile arată că în America de Nord se bea cam tot atîta cafea bio cît în Europa şi Japonia la un loc.
Piaţa cafelei organice în America de Nord a atins un miliard de dolari anul trecut, potrivit unor informaţii preliminare date publicităţii de Organic Trade Association (OTA). Importul de cafea bio a crescut în Statele Unite şi Canada cu nu mai puţin de 29% în intervalul 2006-2007, de la aproximativ 29.500 tone la circa 38.000 tone.
Interesant este că în America de Nord se bea acum cam tot atîta cafea organică cît în Europa şi Japonia la un loc. Cel puţin aşa indicau statisticile din 2006: din cele peste 67.000 de tone de cafea bio vîndute la nivel mondial, circa 44% au ajuns în ceştile consumatorilor din America de Nord. Şi în special ale americanilor, care se dovedesc astfel cei mai interesaţi de sănătate, protecţia mediului şi ajutarea fermierilor din ţările sărace. De ce spun asta? Pentru că în plantaţiile cu arbori de cafea ecologici se folosesc metode de cultivare cu impact redus asupra mediului înconjurător: solul este protejat de eroziune, i se menţine fertilitatea prin metode naturale, nu se aplică îngrăşăminte de sinteză, pesticide sau alte chimicale periculoase. Graţie lipsei de chimicale de sinteză – pînă şi decofeinizarea se face cu apă, nu cu solvenţi toxici precum acetatul de etil sau clorura de metilen –, cumpărînd cafea organică nu aperi doar mediul, ci şi propria sănătate. Şi îi ajuţi şi pe fermierii din ţările sărace care primesc preţul pieţei pentru produse graţie unor programe de comerţ echitabil.
PRODUCĂTORI. Peste 40 de ţări produc cafea ecologică, printre acestea numărîndu-se Bolivia, Burundi, Brazilia, Camerun, Columbia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Etiopia, Ghana, Guatemala, Haiti, Honduras, India, Indonezia, Kenia, Lao, Madagascar, Mexic, Nepal, Nicaragua, Panama, Peru, Filipine, Rwanda, Sri Lanka, Thailanda, Timor, Togo, Trinidad Tobago, Uganda, Tanzania, Statele Unite (Hawaii), Venezuela, Vietnam şi Zambia.
Magazine autohtone
O ceşcuţă cu cafea pe zi stimulează sistemul nervos, face bine la siluetă, dar şi la sănătate, fiind o bună sursă de antioxidanţi. Mai mult, cafeaua ajută la eliberarea adrenalinei, responsabilă de senzaţia de energizare a corpului. Pentru cei care vor să se bucure de beneficiile consumului de cafea, fără însă a ingera chimicale periculoase, varianta bio este soluţia. Bucureştenii îşi pot cumpăra cafea bio de la magazinele Leacul, Delicateria Traiteur, Ki-Life sau Naturalia. Timişorenii au la dispoziţie magazinul Bio Markt. Însă cafea organică se găseşte şi în magazinele virtuale, de exemplu la www.naturalmall.ro, www.pcfarm.ro sau www.superbio.ro.Citește pe Antena3.ro