x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Castravetele: Aliment, medicament, produs cosmetic

Castravetele: Aliment, medicament, produs cosmetic

de Gina Matei    |    14 Iul 2009   •   00:00
Castravetele: Aliment, medicament, produs cosmetic

Un aliat de nădejde în curele de slăbire, un bun laxativ alimentar, balsam pentru arsuri. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile oferite de castrevete. Conţinutul ridicat de apă, 90%, îl fac să contribuie la hidratarea şi la oxigenarea organismului.



CATIFELAREA TENULUI
Pentru că are atât de puţine calorii - zece calorii la 100 de grame -, castravetele este perfect pentru un regim de slăbit, dar şi pentru o alimentaţie de vară.

Conţinutul bogat de apă şi potasiu îi conferă virtuţi drenante şi diuretice. De asemenea, sucului de castravete consumat pe stomacul gol i se atribuie şi proprietăţi depurative. "Recomand castravetele, în primul rând, celor cu suferinţe renale", precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. O cură de suc de castravete asigură dizolvarea pietrelor. Totodată, sucul de castravete calmează colicile.

Cât despre tuse, aceasta poate fi calmată cu decoctul din seminţe de castravete. Se prepară dintr-o lingură cu seminţe la o cană cu apă fiartă şi se bea trei căni pe zi.

Folosit frecvent în cosmetică, castravetele curăţă şi catifelează pielea. Consumat sau aplicat pe piele, castravetele oferă tenului o luminozitate naturală. Sucul şi seminţele de castravete îmbunătăţesc textura pielii, reprezentând un tratament util în cazurile de insolaţie. Pe lângă efectul de catifelare a tenului, castravetele este apreciat şi pentru capacitatea de a atenua ridurile. Iar metoda este extrem de simplă: aplicarea pe faţă a feliilor de castravete.

Pentru tenul gras, specialistul nostru recomandă loţiunile cu suc de castravete, numit şi lapte de castravete, iar pentru tenul uscat, loţiuni cu suc de castravete în amestec cu ulei de migdale.

Rezultate foarte bune se obţin şi în cazul pistruilor. Reţeta: castravete macerat în lapte crud. Cu loţiunea astfel obţinută se tamponează zonele cu pistrui.

Prin conţinutul echilibrat de siliciu şi sulf, castravetele favorizează creşterea şi întreţinerea părului, cât şi a unghiilor. Procentul ridicat de potasiu îl recomandă ca un bun remediu în oscilaţiile de tensiune.

ADIO CONSTIPAŢIE!
Castravetele este un laxativ alimentar demn de încredere. Sărurile din compoziţia castravetului vin în ajutorul intestinului, împiedicând apariţia constipaţiei. Pentru aceasta se recomandă să mâncăm cel puţin doi castraveţi zilnic.

×