x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare De ce nu ai voie să te întinzi pe orizontală atunci când îți curge sânge din nas

De ce nu ai voie să te întinzi pe orizontală atunci când îți curge sânge din nas

16 Sep 2016   •   16:34
 De ce nu ai voie să te întinzi pe orizontală atunci când îți curge sânge din nas

Atunci când vedem pe cineva că îi curge sânge din nas primul sfat pe care il dăm este să se întindă pe spate, cu o mână la nas și cu cealaltă ridicată. Așa ni s-a spus că se opresc sângerările nazale. Doar că acesta nu este tocmai modul corect de a reacționa, scrie clicksanatate.ro.

De fapt, să te întinzi la orizontată e total greșit, așa că uitați de această metodă care face mai mult rău, decât bine. Cum așa? Păi explicațiile medicilor sunt simple: când te întinzi pe spate, nasul (locul unde are loc sângerarea) ajunge la același nivel cu inima. Astfel, nasul ajunge să fie irigat, iar hemoragia în loc să se oprească devine tot mai abundentă.

O parte din sânge se duce pe gât, iar acesta va irita stomacul. Iată cum vei ajunge să ai stări de greață și episoare cu vărsături.

Cum se procedează corect

Și atunci, cum se procedează corect în astfel de situații? Nu e deloc dificil ce ai de făcut tu sau cel care trece printr-un astfel de episod neplăcut:

1. Se stă în picioare sau se ia loc pe scaun.
2. Capul se ține uşor aplecat spre în faţă, aşa încât sângele curs să iasă pe nară şi să nu ajungă în stomac.
3. Sângerarea se oprește apăsând câteva minute pe locul de unde aceasta vine (în această situație este vorba despre nas).  Între trei și șase minute ar trebui să apeşi pe locul sângerării.

×
Subiecte în articol: sânge din nas