Multe studii au aratat eficacitatea unei diete optime in prevenirea si scaderea hipertensiunii arteriale.
Trebuie retinut ca hipertensiunea presupune ca presiunea arteriala sistolica este mai mare sau egala cu 130 milimetri coloana de mercur si presiunea arteriala diastolica este mai mare sau egala cu 85 mm Hg. Dietary Approaches To Stop Hypertension (DASH) este un model de dieta conscarata hipertensivilor, care a demonstrat ca numai cresterea cantitatii de fructe si legume in alimentatia zilnica, scaderea continutului in grasimi a produselor alimentare si in special a celor saturate au diminuat presiunea arteriala sistolica cu 6 pana la 11 mmHg.
Dieta inclusa in ghidurile curente de nutritie pentru bolile cardiovasculare presupune urmatorul consum zilnic:
7-8 portii de cereale si derivate de cereale: paine integrala, cereale;
4-5 portii de legume (rosii, cartofi, morcovi, legume cu frunze verzi);
4-5 portii de fructe bogate in potasiu, magneziu, fibre (caise, banane, curmale, struguri, portocale, grapefruit, pepene, piersici, prune, anans, capsuni etc. );
2-3 portii de lactate degresate sau cu 1,5 grame grasime (lapte si derivate); branza de vaci este sursa majora de calciu si proteine.
Meniul zilnic este compus din.......................
Citeste continuarea AICI.