În urmă cu vreo cinci ani, familia Cioran avea trei fast-food-uri
în buricul Sibiului. Astăzi are o fermă certificată şi o pensiune ecologică pe
Valea Hîrtibaciului.
În urmă cu vreo cinci ani, familia Cioran avea trei fast-food-uri în buricul Sibiului. Astăzi are o fermă certificată şi o pensiune ecologică pe Valea Hîrtibaciului.
Această modificare radicală a preocupărilor lui Emilian şi
ale Mioarei Cioran a pornit de la banala decizie de a schimba casa de vacanţă.
Aveau una la vreo cinci kilometri de Sibiu şi locul se umpluse de grătare şi
manele. Aşa au ajuns să-şi ia o casă la Nucet, un sat “pierdut” într-o zonă
cu dealuri şi păduri nepoluate, aflat la vreo 20 de kilometri de Sibiu. “Noi sîntem
din Răşinari de loc, unde o curte de 600 mp înseamnă mult. Iar casa din Nucet
avea un hectar, ceea ce mi se părea foarte mult. Aşa că ne-am făcut grădină, că
eram sătui de chimicale şi de mîncarea proastă din supermarket. Voiam să
producem mîncare sănătoasă aşa pentru noi”, povesteşte Cioran. Mai apoi
şi-au luat patru juninci, şi-au făcut seră…
La eco au trecut după ce au participat la o ediţie a Tîrgului Indagra şi l-au cunoscut pe Willi Schuster, gospodar bio din Moşna (Sibiu), unul din pionierii acestui sistem de producţie în România. “L-am vizitat pe el acasă, am văzut cum lucrează şi ne-am dat seama că asta ne dorim şi noi”, spune Mioara Cioran. Şi-au obţinut certificarea şi, împreună cu Schuster şi alţi producători eco, au deschis magazinul Biocoop din Sibiu. “Am fost cam ciudaţi noi la început. Lumea era reticentă, vindeam fiecare dintre noi în magazin, ca să explicăm ce înseamnă bio. Multora nu le venea să creadă că nu stropim cu chimicale. Şi veneau la noi acasă ca să se convingă. Aşa ne-a venit ideea să facem o pensiune”, spune Mioara Cioran.
CAZARE. Familia
Cioran a pus lacătul pe fast-food-uri, a vîndut apartamentul din Sibiu şi s-a
mutat definitiv la Nucet, unde, pe lîngă fermă, a deschis Bio Haus, o pensiune
cu meniu exclusiv eco, gătit ca la ţară, pe plită şi la cuptorul de cărămidă.
Cazarea în cameră dublă, cu mic dejun inclus, costă 45 de lei de persoană, prînzul
eco 30 de lei de persoană şi gratis pentru copii. Iar turiştii pot să ajute la
bucătărie şi la treburile fermei. Străinii sînt dornici să facă asta, românii
mai puţin, dar toţi se simt bine şi revin, spune Mioara Cioran.