x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Razi si scapi de viroze

Razi si scapi de viroze

20 Apr 2006   •   00:00

Rasul si buna dispozitie va ajuta sa va mentineti tineri si va feresc de depresie. Insa asta nu e totul. Conform unor cercetari recente, se pare ca o atitudine pozitiva fata de viata constituie si un scut de aparare impotriva racelii si gripei, afectiuni specifice sezonului rece.

Un experiment realizat de dr. Sheldon Cohen si colegii sai de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh a scos la iveala ca "persoanele care au in permanenta o atitudine pozitiva fata de viata au un sistem imunitar puternic. In plus, daca totusi se imbolnavesc, oamenii care au mereu zambetul pe buze nu iau prea in serios simptomele racelii sau gripei", explica dr. Sheldon Cohen.

Experimentul echipei de cercetatori americani a avut ca subiecti 193 de adulti sanatosi, carora li s-au inoculat virusuri gripale. Subiectii se incadrau in doua categorii comportamentale. Cei care erau tot timpul veseli, cu zambetul pe buze si plini de energie sunt catalogati persoane cu o stare emotionala pozitiva. Iar cei care erau adesea tristi, tensionati si neprietenosi au fost incadrati in categoria persoanelor cu o stare emotionala negativa. La finalul experimentului s-a constatat ca "pozitivii" se imbolnavesc mai greu.

ENDORFINE. In timp ce radem, in organism sunt eliberate endorfine (hormonii fericirii), care au actiune euforizanta, dar si de calmare a durerii. Endorfinele produse de creier au si rol de stimulare a celulelor care se ocupa cu activitatea antibacteriana, antivirala, antimicotica a organismului. Ele actioneaza similar analgezicelor, insa, spre deosebire de medicamente, endorfinele nu au efecte secundare si nici nu creeaza dependenta.
STUDIU. Celor 193 de participanti la studiul dr. Sheldon Cohen li s-au administrat picaturi nazale care contineau virusuri ale racelii si gripei. Apoi, timp de sase zile, subiectii au fost nevoiti sa isi noteze intr-un jurnal toate simptomele: dureri de cap, de gat, stranut, nas infundat. In acelasi timp, ei au fost sub atenta supraveghere a medicilor care au observat obiectiv semnele bolii: secretii, temperatura, rosu in gat. La finalul experimentului, dr. Cohen si colegii sai au concluzionat ca doar o parte din persoanele pozitive au racit, in timp ce in randul celor tristi, procentul imbolnavirilor a fost mult mai mare.

×
Subiecte în articol: terapii complementare