x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Tehnici antistres

03 Apr 2006   •   00:00

Reflexoterapie, masaj clasic, shiatsu... Toate au menirea de a ne relaxa, de a ne ajuta sa ne odihnim mai bine in timpul noptii, dar cel mai important – de a ne "vindeca" de stres. Specialistii in masaj considera stresul o problema complexa, deoarece fiecare dintre noi reactioneaza diferit in conditii stresante. Astfel ca nu stresul in sine este cel care ne creeaza dezechilibre interioare si care duce la aparitia bolilor, ci incapacitatea noastra de a tolera stresul. Iar cu ajutorul masajului, terapeutii actioneaza asupra anumitor zone ale organismului nostru, pentru a ne pregati sa facem fata mai usor situatiilor de stres. Atunci cand stresul s-a instalat deja, apar manifestari pe care omul le simte la nivelul muschilor. Atat masajul shiatsu (presiune cu coatele sau cu podul palmei asupra punctelor tensionate), cat si cel clasic ajuta la eliberarea de stres si la inducerea starii de relaxare din punct de vedere fizic, dar si psihic. "Cel mai utilizat in acest scop este insa masajul clasic, care presupune cateva procedee principale: netezirea sau alunecarile pe suprafata corpului, frictionarile, framantarea tesutului cutanat, baterea sau lovirea usoara si ritmica si miscarile vibratorii aplicate cu palma deschisa", arata doctorul Georgiana Tache, medic primar balneofizioterapie, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Masajul general al corpului se realizeaza cu uleiuri din plante aromatice: ulei de camfor, levantica sau ylang-ylang. O sedinta de masaj antistres nu trebuie sa depaseasca 50 de minute, deoarece dupa acest interval intervine plictiseala. In unele situatii, clientii adorm chiar pe masa de masaj.

REFLEXOTERAPIE

Specialistii in reflexoterapie actioneaza aproximativ 70 de puncte din talpa, realizand astfel un tratament general antistres. Stresul este o problema legata mai ales de psihic si, de aceea, reflexoterapeutul va insista asupra punctelor din talpa corespunzatoare glandei tiroide, paratiroidei si capului. Aceste puncte sunt situate in zona degetelor de la picioare. Sedintele de reflexoterapie se pot repeta din doua in doua zile, obtinandu-se astfel un efect asemanator celui produs de antidepresive.


PRESIUNI. Miscarile de presiune se efectueaza in zonele unde muschii sunt incordati si apar asa-zisele "noduri dureroase". Pentru a realiza aceasta manevra terapeutul actioneaza fie cu o mana peste cealalta, fie cu podul palmei sau cu cotul.


BATERE. Zona dintre omoplati "ascunde" cele mai multe noduri dureroase. Pentru a le indeparta, terapeutul bate sau loveste usor si ritmic tesutul muscular de pe aceasta portiune cu muchiile mainilor.


FRAMANTARE. Manevrele de prindere si rulare usoara a pielii si apoi cele de framantare a masei musculare conduc la destinderea mecanica a fibrelor musculare si la inlaturarea starii de disconfort cauzata de stres.


CIUPIRE. Miscarile destinate masajului spatelui trebuie sa fie intotdeauna ascendente: se porneste de la regiunea fesiera, lombara, toracala, se ajunge la umeri si, in final, la ceafa, arata terapeutul Georgiana Tache. Deplasarile usoare ale palmei sau ale podului palmei pe tegument pot fi urmate de tehnici de ciupire a tesutului muscular.
×
Subiecte în articol: terapii complementare