x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 5 legume care întăresc imunitatea

5 legume care întăresc imunitatea

de Gina Matei    |    22 Sep 2009   •   00:00
5 legume care întăresc imunitatea
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Ce au în comun sfecla roşie, conopida, ardeii graşi, ţelina şi păstârnacul? Potrivit prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, toate acestea trebuie incluse în regimul alimentar pentru beneficiile pe care le aduc organismului nostru



Consumate atât în stare proaspătă, în salate, sub formă de sucuri, cât şi pregătite în diverse moduri, aceste legume oferă energie, cresc imunitatea şi reprezintă o sursă naturală de vitamine, minerale, enzime, proteine, glucide şi lipide. Atunci când colesterolul o ia razna, mâncaţi oricare dintre aceste legume! Pentru că au rolul de a preveni bolile cardiovasculare, dar şi apariţia cancerului.  

5233-102221-1053610_72392078.jpg

ŢELINA. Toxinele din organism pot fi eliminate şi cu ajutorul ţelinei. Aceasta favorizează digestia, combate balonările, favorizează transpiraţia. Conţinutul bogat de vitamine, fosfor, calciu recomandă ţelina benefică şi pentru scăderea tensiunii arteriale. Celor care suferă de anemii le este recomandată ţelina, pentru că îi ajută să obţină un echilibru al valorilor fierului şi magneziului. Persoanele care au valori mari ale colesterolului trebuie să adauge la dieta zilnică şi ţelina. În plus, aceasta este indicată în curele de slăbire şi în tratarea obezităţii.

5233-102222-1179462_11553347.jpg

CONOPIDA. Vreţi să vă detoxifiaţi organismul? "Mâncaţi conopidă", ne sfătuieşte profesorul Gheorghe Mencinicopschi. În acelaşi timp, conopida ne ajută să facem faţă mai uşor stresului. Acest lucru se datorează vitaminelor din grupul B (B1, B2, B3, B6). Conopida este recomandată cu precădere persoanelor care suferă de ateroscleroză, hipertensiune, dar este perfectă şi în curele de slăbire, pentru că are puţine calorii: 24 calorii/100 g. Conopida furnizează fibrele alimentare necesare stimulării digestiei. Contraindicaţie: conopida trebuie consumată în cantităţi modeste de bolnavii de hipertiroidie, pentru că are un factor care favorizează apariţia guşei.

5233-102223-670375_39479573.jpg

ARDEIUL GRAS.
O dietă sănătoasă trebuie să includă şi ardeii graşi. Bogaţi în vitamina C, aceştia fortifică sistemul imunitar şi, datorită conţinutului bogat în substanţe cu efecte antioxidante, previn apariţia bolilor cardiovasculare. De asemenea, dacă intenţionaţi să ţineţi cură de slăbire, nu ocoliţi ardeiul gras, deoarece conţine anumiţi compuşi activi cu efect de "ardere" a grăsimilor. Pentru că sunt sursă bună de retinol, ardeii conferă tenului luminozitate. Contraindicaţie: ardeii graşi pot avea efecte adverse în cazul suferinzilor de gastrită, ulcer.

5233-102226-ist2_4796097parsnipsinabasket.jpg

PĂSTĂRNACUL. Această rădăcinoasă este recunoscută, faţă de alte rădăcinoase, pentru conţinutul bogat în fibre. Tocmai de aceea, este indicată în curele de slăbire, în menţinerea normală a tranzitului intestinal. Datorită conţinutului important în potasiu, păstârnacul are efect de reglare a tensiunii arteriale. Este indicat ca antioxidant, în anemii şi în tulburări ale funcţiei renale. Această legumă aromată stimulează activitatea vezicii urinare, pofta de mâncare, reduce febra şi previne infecţiile respiratorii. Contraindicaţie: Păstârnacul trebuie evitat de diabetici!

5233-102225-715141_59009814.jpg

SFECLA ROŞIE.
E atât de simplu să preveniţi bolile cardiovasculare! Sfecla roşie vă vine în ajutor. Acelaşi efect îl are şi sucul din această rădăcinoasă. Totodată, contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale. Sfecla este recunoscută şi pentru proprietăţile ei de scădere a valorilor colesterolului. Această rădăcinoasă este printre puţinele ce reduc nivelul colesterolului. "Este şi un antianemic foarte bun", precizează specialistul nostru. Contraindicaţie: sfecla roşie nu este recomandată diabeticilor.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă