x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Abandonarea fumatului se face la sfârşit de săptămână

Abandonarea fumatului se face la sfârşit de săptămână

de Florin Condurateanu    |    06 Iul 2016   •   20:10
Abandonarea fumatului se face la sfârşit de săptămână
Sursa foto: seanika/Getty Images/iStockphoto

La unison medicii acuză tutunul că face o mulţime de necazuri fumătorului. Rechizitoiul la adresa ţigărilor este gros, aproape nu există sistem al organismului care să nu fie afectat de fumat, aşa afirmă medicina. Aparatul cardio vascular este lovit vârtos de ţigări care prejudiciază  şi mai tare irigarea cu sânge. Nu era destul că se depuneau grăsimi pe pereţii vaselor micşorând suprafaţa de curgere a sângelui, fumatul aduce în plus spasmul, ţigara contractă vasele. Majoritatea cancerelor de plămâni se descoperă la fumători. Tutunul depune un fel de zgură pe corzile vocale, care reclamă o curăţare a lor cu laser. Mai puţini ştiu că fumatul aduce dezavantaje şi în ficat. În ficat se fac la nefumători 36 de legături cu oxigenul, generatoare de energie. Cei care trag zdravăn din ţigară ajung să aibă în ficat doar 2 legături cu oxigenul, aşa că sunt vlăguiţi de energie.

Abandonul fumatului nu este o bătălie uşoară, unii fumători cu o voinţă pipernicită se vaită că nu reuşesc să arunce pachetul cu tabac. Mulţi se vaită că au încercat, dar că drăcuşorul cu ţigara fumegândă i-a îndemnat să aprindă iarăşi bricheta şi să o ducă la vârful ţigării deja îndreptată spre gură. Realitatea este că trebuie să existe o intenţie puternică de a te lepăda de această robie a ţigării. Iată câteva sfaturi pentru a câştiga războiul cu tutunul. E indicat ca debutul abandonării fumatului să se facă în zilele de weekend, atunci când nu există stresul sarcinilor de serviciu, când poţi să-ţi mobilizezi energia mai ales spre lepădarea de fumat. Apoi să nu se uite că trebuie să fie distrasă atenţia de la deschisul pachetului de tabac, de aceea sunt favorabile plimbările mai lungi prin parcuri, eventual excursii la munte sau scăldatul la mare sau la ştrand. Fumătorii devin şi sclavii gesturilor ce însoţesc fumatul, sunt înrobiţi de mişcările de ducere a ţigării la buze, de scuturatul scrumului, de aprinderea chibritului sau brichetei. De aceea se recomandă să dai altă treabă mâinilor, să se joace fostul fumător cu un pix, cu un breloc. Din plictiseală, cel ce s-a lepădat de fumat îl înlocuieşte cu mâncatul tot timpul, cu stiksuri, aşa că acestea aduc calorii în plus, de aceea apare îngrăşarea. E bine ca foştii fumători să mănânce puţin şi mai des, să mestece gumă ca înlocuire a trasului din ţigară. Abandonarea tutunului e bine să fie bruscă şi totală. Lepădarea de fumat în paşi mici, mai întâi prin micşorarea numărului de ţigări şi treptat anularea acestui viciu nu duce la rezultate trainice. Apoi este contraindicat ca după ce te-ai lăsat de fumat să mai încerci la o bere cu prietenii să mai pufăi dintr-o ţigară. Ai stricat toată victoria şi te reapuci de fumat.

 

După 30 de ani de fumat, cu inconştienţa de a termina două pachete zilnic, m-am lăsat de fumat acum 10 ani. Am luat hotărârea brusc, mă deranja o năclăire a gâtului şi am aruncat la ghenă  pachetul şi bricheta. Dacă două zile rezişti tentaţiei de a trage din ţigară, pofta de fumat începe să scadă şi simţi asta în primul rând prin respiraţia mai lejeră şi mai adâncă. Azi pot să-mi arunce fumul în nas câţiva fumători că nu am nici o tentaţie de a trage şi eu dintr-o ţigară. După circa 10 ani de la abandonul ţigărilor riscul de cancer se micşorează până la riscurile unui nefumător şi pericolul de atac cardio vascular se reduce semnificativ. 

Florin Condurăţeanu

×