x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Apa de orez ajută la creșterea părului ? Dermatologii infirmă tendințele de pe rețelele sociale

Apa de orez ajută la creșterea părului ? Dermatologii infirmă tendințele de pe rețelele sociale

de Anastasia Paul    |    04 Ian 2024   •   19:45
Apa de orez ajută la creșterea părului ? Dermatologii infirmă tendințele de pe rețelele sociale
Sursa foto: Hepta

Rețelele sociale sunt pline de sfaturi despre creșterea părului iar ultimele tendințe promovează folosirea apei de orez.

Această tehnică a devenit la modă pentru îmbunătățirea sănătății părului, dar, în pofida succesului în mediul online, dermatologii sunt de altă părere. 
Extractul mineral din tărâțe de orez pare promițător în promovarea sănătății părului și chiar a creșterii, dar este diferit de apa tulbure de orez pe care oamenii o fac acasă.
Apa de orez conține amidon, care poate usca anumite tipuri de păr, în special cel creț și ondulat. 

Pentru a ajuta la creșterea părului și pentru a repara diversele probleme, T influencerii promit că apa cu amidon, obținută după înmuierea și curățarea orezului, ar ajuta firul de păr.  Videoclipurile etichetate „apă de orez” au strâns 986 de milioane de vizualizări pe TikTok.

Aplicațiile și metodele tind să varieze de la o persoană la alta. Uneori oamenii lasă apa să fermenteze, de multe ori adăugând coji de citrice pentru a masca mirosul. Unii aplică amestecul în fiecare zi, în timp ce alții apelează la el lunar.

În general, oamenii care promovează această metodă de îngrijire a părului susțin că poate transforma părul în șuvițe mătăsoase și sănătoase. Dar dermatologii nu sunt atât de siguri.

Orezul este plin de nutrienți, spune medicul dermatolog Deirdre Hooper. Cu toate acestea, asta nu înseamnă automat că are beneficii asupra păruluioamenilor.

Nu sunt suficiente cercetări pentru a susține apa de orez pentru păr
Practica de a înmuia orezul în apă și de a-l folosi ca tratament pentru păr nu este nouă. Este folosită de asiatici de mii de ani. Multe postări pe rețelele de socializare le atribuie această tehnică femeilor Yao din China, care folosesc apă de orez fermentată pe părul lor incredibil de lung. De asemenea, a fost legat de femeile japoneze din jurul anului 1000, care și-au pieptănat părul cu Yu-Su-Ru, sau apa din orezul spălat.

Cu istoria sa lungă și baza actuală de fani devotați, există mulți oameni care au dovezi anecdotice că apa de orez a îmbunătățit sănătatea părului lor.

Orezul în sine conține substanțe nutritive precum magneziu, fier, acid folic, tiamină și niacină. Și apa de orez conține fenoli, care pot ajuta la tratarea alopeciei areata.

Cu toate acestea, experții spun că nu există încă suficiente dovezi care să demonstreze că apa de orez îmbunătățește sănătatea părului. De fapt, pentru unii oameni, ar putea chiar să înrăutățească lucrurile.

Clătirea părului în apă de orez l-ar putea deteriora, în special cel creț, care tinde să se rupă mai ușor, spune dermatologul Rhonda Farah, profesor asociat la Universitatea din Minnesota. Apa de orez conține mult amidon, care poate trage umezeala din păr, făcându-l să devină casant.

„Poate fi de fapt dăunătoare întrucât nu este concepută pentru scalp”, explică Farah.

Tratamentul „este  ieftin dar probabil și beneficiile sunt reduse. Nu există nicio dovadă că acest lucru va face ceva”, mai spune medicul.

Beneficiile apei de orez pot fi atribuite altor factori
Este posibil ca apa de orez să nu poată îmbunătăți sănătatea părului, au fost de acord experții. 

Dieta este o posibilă explicație.

Persoanele care au folosit în mod tradițional clătiri cu apă de orez pe părul lor este probabil că au urmat și diete mai sănătoase, cu conținut scăzut de alimente procesate, cum ar fi cele observate în Zonele Albastre, spune Hooper. Părul mătăsos văzut la femeile Yao sau pe atele poate proveni din dietele lor sau din alt aspect al stilului lor de viață, mai degrabă decât din clătirile cu apă fermentată de orez.

De asemenea, este posibil ca oamenii să fi confundat clătirile cu apă de orez cu extractul mineral de tărâțe de orez. Acest ingredient se găsește în anumite produse de îngrijire a părului și poate ajuta la promovarea creșterii părului, potrivit health.com.

O recenzie publicată în 2022 a inclus 10 studii pe această temă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că extractul mineral de tărâțe de orez poate prelungi timpul în care foliculul de păr se află în faza anagenă, care este momentul în care are loc creșterea foliculului.2

Dar extractul mineral de tărâțe de orez inclus în produsele pentru păr nu este același lucru cu apa de orez făcută acasă, a avertizat Farah. De fapt, tărâțele de orez sunt îndepărtate în procesul de măcinare - în momentul în care orezul ajunge la magazin, această parte este îndepărtată.3

Deci, în timp ce extractul mineral de tărâțe de orez pare promițător pentru sănătatea părului, apa de orez obținută din orez procesat nu are merite pe baza dovezilor științifice actuale, a spus Farah.
Bazați-vă pe sfaturile de îngrijire a părului de la profesioniști din domeniul sănătății 

sionali
Ca și alte tendințe și sfaturi de sănătate care devin populare online, oamenii ar trebui să procedeze cu prudență înainte de a se alătura tendinței de apă de orez, au fost de acord Hooper și Farah.

„Doar pentru că îți place părul acelei persoane, asta nu înseamnă că metoda pe care o folosește va funcționa pe părul tău”, a spus Farah. „Fiecare tip de păr este atât de diferit, încât este foarte greu să aplici un singur lucru tuturor.”

Aceste tipuri de produse naturale sau remedii la domiciliu nu funcționează întotdeauna, a adăugat Hooper, ceea ce poate fi descurajator, în special pentru persoanele care doresc să prevină sau să încetinească căderea părului. Oamenii s-ar putea să-și piardă timpul cu tratamente cu apă cu orez în loc să avanseze cu o soluție de la un profesionist din domeniul sănătății, a spus ea.

„Deoarece părul, pielea și unghiile sunt atât de accesibile pentru fiecare persoană, cred că unii oameni uită că acestea sunt organe”, a spus Hooper. „Deși le poți manipula, există un motiv pentru dovezi științifice și există mulți factori pentru care părul unei persoane acționează într-un anumit fel.”

Dacă cineva dorește să încerce să-și îmbunătățească sănătatea părului sau să stimuleze creșterea părului, anumite schimbări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea stresului, tratarea mătreții și evitarea instrumentelor de căldură a părului pot fi de ajutor. Oamenii pot, de asemenea, să caute produse cu extract mineral de tărâțe de orez sau produse similare, atâta timp cât sunt formulate pentru a fi sigure pentru păr, a adăugat Farah.

Și nu toate sfaturile rețelelor sociale sunt rele, a spus ea. Oamenii pot urmări dermatologi certificați de consiliu sau Academia Americană de Dermatologie pe Instagram și TikTok pentru a se asigura că primesc informații verificate de la experți.

Dar dacă cineva este îngrijorat de sănătatea părului sau se confruntă cu probleme mai grave, cum ar fi căderea părului, Farah îi recomandă să consulte un dermatolog pentru a ajunge la rădăcina problemei și a prescrie un tratament.

„Trebuie să existe un cuvânt de precauție pentru ceea ce vezi pe internet și extrapolezi ca fiind adevărat”, a spus Hooper. „Este un pic un deserviciu să-i faci pe oameni să creadă că, dacă și-ar putea trăi perfect viața, nu vor avea probleme.”
 

×
Subiecte în articol: orez apă păr dermatolog