x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Boala secolului: cum te porți cu un depresiv

Boala secolului: cum te porți cu un depresiv

de Georgiana Ionita    |    14 Apr 2016   •   19:15
Boala secolului: cum te porți cu un depresiv
Sursa foto: Photodisc/Getty Images

Organizația Mondială a Sănătă­ții estimează că, la nivel global, depresia afectează aproximativ 350 de milioane de persoane de toate vârstele. Se estimează că, în România, una din zece persoane suferă de această condiție psihologică. Aceasta nu este o simplă stare de tristețe sau o lipsă de voință, este o boală care, netratată, are un impact major asupra vieții pacientului, dar și a celor din jurul lui. Susținerea familiei și a apropiaților este esenți­ală în depășirea acestei afecțiuni, însă, de cele mai multe ori, ei nu știu cum să se comporte cu persoa­nele dragi aflate în depresie.

Depresia este a treia cauză a dizabilității în lume, afectând 5% din populație, iar până în 2020 se preco­nizează că va deveni principala cauză. Persoanele depresive au tendința de a se izola social, au starea psihică şi fizică mai proastă, au un risc mare la comportamentele de risc (consum de alcool și de droguri), fapte care au un impact negativ asupra funcţionării sociale a pacientului, atât în familie, cât şi la locul de muncă, ceea ce duce la probleme financiare, probleme de cuplu, şi nu în ultimul rând, la riscul unei tentative de suicid. Nimeni nu este imun în fața acestei afecțiuni, depresia poate afecta pe oricine, iar cauzele ei pot fi de natură biologică (funcționarea creierului), genetică (ereditar), medi­cală (boli fizice și psihice) sau care au legatură cu mediul: traume, o pierdere gravă, boli cronice, probleme de relaţie sau familie, stresul la serviciu, regres financiar, sau orice eveniment nedorit.

 

Afecțiunea care te condamnă să suferi în tăcere. De unde vine ajutorul

Din cauza stigmatului social și a prejudecăților, mulți oameni sunt reticenți când vine vorba de psihologi, psihiatri sau psihoterapeuți, ceea ce face boala mai greu de depistat și de tratat.

Recunoașterea depresiei este primul pas în tratarea aces­teia, însă de multe ori persoana afectată nu își dă seama de gravitatea problemei și îi este greu să ceară ajutor, de aceea spri­jinul social este foarte important în recuperare. Familia și apropiații pot fi primii care să observe schimbările și simptomele depresiei, și tot ei sunt cei care pot ajuta persoana depresivă să se recupereze și să beneficieze de tratamentul corespunzător.

„Triada negativă” sau cele trei simptome generale care nu trebuie ignorate de la primele semne:

- Desconsiderarea - cel care suferă de depresie se consideră un inadaptat, un înfrânt, inutil, lipsit de valoare și de șanse.

- Pesimismul - vede lumea ostilă, plină de piedici și pericole.

- Deznădejdea - nu are încredere și speranță în viitor, pe care îl consideră sumbru și întunecat.

Depresia nu este întotdeauna diagnosticată deoarece multe dintre simptomele acesteia se aseamănă cu cele ale unor boli fizice.

Cum recunoști un bolnav?

Simptome: scăderea capacității de concentrare, senzație de greutate în membre, dureri musculare, lipsă de energie, ipohondrie, oboseală nejustificată, palpitații, tulbu­rări de somn, vedere încețoșată, cefalee, hiperventilație, anorexie sau bulimie, tulburări digestive, tulburări de dinamică sexuală, pierderea încrederii în sine, privire în gol și tristețe, agitaţie, iritabili­tate, plâns excesiv, sentimente de vinovăție, inutilitate, neputință, pesimism, simptome fizice care nu răspund la tratamentul convenți­onal, teamă, anxietate, neputința de a duce anumite planuri la bun sfârșit, senzația de a fi dezamăgit pe cei din jur, dependența de anumite substanțe (alcool, țigări, droguri), idei morbide, idei suicidale (60% din cazuri) și tentative de suicid (15% din cazuri). Stările fizice și psihice datorate depresiei formează un cerc vicios, pentru că amplifică senti­mentele pacientului de inutilitate, incurabilitate și desconsiderare. Indiferent de gradul depresiei, aceasta se poate trata, primul pas către vindecare este programarea la un psihoterapeut sau la un psihiatru.

 

Ce îi poți spune

* Cum te pot ajuta?

* Te poți baza pe mine!

* Vom trece prin asta împreună!

* Sunt lângă tine!

* Nu ești singur!

* Nu este vina ta!

 

Ce nu îi poți spune

* Nu-ți lipsește nimic, nu ai motive să te plângi!

* Fă un efort să ieși din starea asta! Adună-te!

* Alții au probleme mai mari!

* Exagerezi!

* Ține doar de voința ta!

* Dacă aveai o boală gravă, era altceva!

 

Peste două milioane de români suferă de depresie, iar numărul lor crește îngrijorător de la an la an.

 

Ce pot face familia și apropiații

„În primul rând, îl ascultăm cu atenție și răbdare, asigurându-l de faptul că nu este singur în această încercare. Îl ajutăm să facă o programare la un psihoterapeut sau la un psihiatru, îl însoțim la cabinet și îl susținem. Ne străduim să îl includem în activități sociale și de familie, cât mai des posibil. În acest mod se vor simți iubiți și vor simți că au un rol important în familie și în societate, aspecte care îmbu­nătățesc semnificativ stima de sine a persoanelor cu depresie”, explică psihoterapeutul Dorina Stamate.

×