x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Broccoli pentru diabetici

Broccoli pentru diabetici

de Steluta Indrei    |    10 Sep 2008   •   00:00
Broccoli pentru diabetici

Mîncaţi broccoli pentru a vă proteja de complicaţiile diabetului. Aceasta este recomandarea medicilor de la Universitatea din Warwick pe care o adresează pacienţilor cu diabet.

Mîncaţi broccoli pentru a vă proteja de complicaţiile diabetului. Aceasta este recomandarea medicilor de la Universitatea din Warwick pe care o adresează pacienţilor cu diabet.


Broccoli conţine o substanţă, numită sulforafan, capabilă să anuleze efectele devastatoare ale diabetului asupra vaselor de sînge. Sulforafanul stimulează secreţia unei enzime care protejează vasele de sînge. Astfel sînt prevenite complicaţiile cardiovasculare la care sînt expuşi diabeticii: infarct şi accident vascular cerebral. Acestea sînt motivele pentru care cercetătorii de la Universitatea din Warwick (Marea Britanie) consideră că broccoli nu ar trebui să lipsească din alimentaţia diabeticilor. Ei sînt de cinci ori mai expuşi riscului de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral. Ambele sînt provocate de complicaţiile pe care diabetul le generează asupra vaselor de sînge.

 

CARDIOPROTECTOR. Potrivit echipei de cercetători englezi, sulforafanul aflat în compoziţia legumelor din familia cruciferelor (broccoli, varză, conopidă) are şi proprietăţi antioxidante şi detoxifiante. Acestea explică, de asemenea, efectul cardioprotector al legumelor crucifere. Coordonatorul studiului, profesorul Paul Thornalley, spune că “broccoli este un adevărat depozit de vitamine (C, B1, B2, B5, B6, E, K, betacaroten, acid folic) şi minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc)”. Dintre acestea, acidul folic şi potasiul sînt recunoscute în prevenirea bolilor de inimă. Potasiul asigură buna funcţionare a muşchiului cardiac, iar acidul folic (vitamina B9) scade riscul apariţiei hipertensiunii arteriale.


LEGUME COLORATE. Profesorul Paul Thornalley subliniază că “pacienţii trebuie să înţeleagă cît de importante sînt beneficiile dietei bogate în legume, în special pentru pacienţii cu boli cronice precum diabetul”. Or, dieta constituie elementul terapeutic esenţial în cazul diabeticilor. Medicii le recomandă legumele colorate, care datorită cantităţii crescute de antioxidanţi le protejează vasele de sînge: broccoli, spanac, varză, salată verde, fasole verde, morcovi, sfeclă roşie, ardei, vinete, roşii.

 

Preparare

Pentru păstrarea vitaminelor şi mineralelor, broccoli trebuie consumat crud sau preparat la aburi. O echipă de cercetători spanioli a comparat conţinutul de antioxidanţi în broccoli înainte şi după diferite moduri de preparare. Studiul a arătat că fierberea prelungită a legumei duce la pierderea a 67% din substanţele nutritive. Mai rău, dacă punem broccoli la microunde, se pierd 97% din antioxidanţi. Cel mai bine este să preparăm această legumă la aburi. Broccoli pregătit astfel păstrează 90% din vitamine şi minerale.

 

100 grame broccoli

Calorii 34
Glucide             5,5
Lipide   0,2
Proteine            2,5

×
Subiecte în articol: sînt alimentaţie sănătoasă broccoli