x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM - E-uri de calitate superioară

CE BEM, CE MĂNCĂM - E-uri de calitate superioară

de Cristina Andreea Calin    |    07 Oct 2008   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM - E-uri de calitate superioară

Producătorul ne spune că şunca Praga Nikas este de calitate superioară. Având în vedere că 35% din compoziţie este reprezentată de aditivi alimentari, înseamnă că aceştia sunt cumpăraţi din cele mai bune surse.



Producătorul ne spune că şunca Praga Nikas este de calitate superioară. Având în vedere că 35% din compoziţie este reprezentată de aditivi alimentari, înseamnă că aceştia sunt cumpăraţi din cele mai bune surse.

Şunca Praga Nikas (premium quality) are în compoziţie o cantitate foarte mare de sodiu, provenit atât din sare, cât şi din aditivii: E450, E451ii, E621, E301, E300, E500 şi E250. Din această cauză, persoanele care suferă de boli cardiovasculare şi renale trebuie să evite consumul acestui produs, avertizează prof. dr Gh. Mencinicopschi. Chiar şi fără a fi bolnavi, adulţii nu trebuie să depăşească zilnic o doză de 6 g de sare. Aditivii utilizaţi nu numai că au un aport enorm de sare, dar pot provoca şi o serie de afecţiuni. Difosfatul şi trifosfatul pot duce la dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor, producând în timp osteoporoză. Caragenanul – E407 şi guma xanthan – E415 afectează tractusul digestiv, de aceea trebuie evitate de cei care suferă de gastrite, ulcere şi cancere la stomac. Caragenanul are rolul de a reţine apa, astfel încât consumatoul este păcălit. El crede că a cumpărat o anumită cantitate de carne, când de fapt nu, a achiziţionat mai puţină, umflată artificial cu apă şi E407. Unul dintre cei mai periculoşi aditivi utilizaţi este glutamatul de sodiu, care creează dependenţă, fiind neurotoxic. Efecte adverse grave are şi nitritul de sodiu E250. Acesta este cancerigen.  

DEZECHILIBRU NUTRIŢIONAL

În urma analizei etichetei nutriţionale, coroborate cu Regulamentul UE, specialistul ne spune că şunca Praga Nikas are un profil nutriţional foarte dezechilibrat. Carnea de porc conţine grăsimi animale saturate aterogene, care afectează buna funcţionare a ficatului, a circulaţiei sangvine, a inimii, a rinichilor. Suferinzilor de afecţiuni ale acestor organe produsul nu le este recomandat. Din cauza aditivilor şi a dezechilibrului nutriţional, specialistul ne spune că şunca de Praga Nikas nu este indicată nici copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor care suferă de afecţiuni dermatologice (inclusiv celulită), alergii, maladii neurodegenerative, diabet. Alergicii la soia, muştar şi lactoză vor testa produsul.

Ingrediente

Carne de porc 65%, sare, condimente, apă, dextroză, maltodextrină, zahăr, lactoză, proteină soia, muştar, emulgatori: difosfat de sodiu – E450, trifosfat de pentasodiu – E451ii, caragenan – E407, xanthan – E415, potenţiatori de arome: glutamat de sodiu – E621, antioxidant: ascorbat de sodiu – E301, isoascorbat de sodiu – E300, acidifianţi: bicarbonat de sodiu – E500, conservanţi: nitrit de sodiu – E250. Valori nutriţionale 100 g: valoare energetică: 95 kcal, proteine 16 g, carbohidraţi 3 g, grăsimi 2 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu