x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ciuperci contra cancerului

Ciuperci contra cancerului

de Steluta Indrei    |    05 Sep 2008   •   00:00
Ciuperci contra cancerului

STATISTICĂ  ●  În Japonia se înregistrează o incidenţă scăzută a tumorilor
Ciupercile întăresc siste-mul imunitar şi ne feresc de cancer. Acesta este cel mai recent beneficiu al ciupercilor, care a fost descoperit de o echipă de cercetători japonezi în colaborare cu Facultatea de Medicină Yale.



STATISTICĂ  ●  În Japonia se înregistrează o incidenţă scăzută a tumorilor
Ciupercile întăresc siste-mul imunitar şi ne feresc de cancer. Acesta este cel mai recent beneficiu al ciupercilor, care a fost descoperit de o echipă de cercetători japonezi în colaborare cu Facultatea de Medicină Yale.

Ciupercile conţin o cantitate apreciabilă de substanţe care acţionează asupra sistemului imunitar, arată studiul publicat în revista de specialitate Cancer Immunology and Immunotherapy. Substanţele, denumite de cercetătorii japonezi AHCC, s-au dovedit capabile să lupte contra apariţiei cancerului după vîrsta de 50 de ani.

STUDIU. Pentru a testa eficienţa acestor substanţe, specialiştii le-au inclus în suplimente alimentare ce au fost administrate timp de două luni unui grup de voluntari. După 30 de zile de la administrare, cercetătorii au măsurat nivelul citokinelor secretate de sistemul imunitar al subiecţilor. Citokinele sînt produse de globulele albe pentru a preveni creşterea anormală a celulelor canceroase.

Rezultatele sînt concludente: nivelul citokinelor a crescut constant între 30 şi 60 de zile de la administrarea extractului din ciuperci. Mai mult, acesta a continuat să stimuleze activitatea sistemului imunitar încă patru săptămîni de la întreruperea tratamentului. Ciupercile stîrnesc interesul multor cercetători japonezi, acestea fiind studiate în cadrul a peste 300 de teste clinice. Scopul: descoperirea unor noi terapii împotriva cancerului şi a unor suplimente nutritive care să reducă efectele secundare ale chimioterapiei. De reţinut că Japonia este una dintre ţările cu cea mai mică incidenţă a cancerului. În această ţară, suplimentele pe bază de extract din ciuperci reprezintă unele dintre principalele metode pentru întărirea imunităţii. Piaţa acestora este estimată la peste 200 de milioane de euro. Aceste suplimente vor fi comercializate în curînd şi în Statele Unite şi Europa.

AVANTAJE. Cercetătorii japonezi recomandă consumul ciupercilor de 3-4 ori pe săptămînă în loc de carne. Ele au unele avantaje majore faţă de carne: conţin proteine de calitate, nu au colesterol, se digeră foarte uşor, sînt bogate în fibre alimentare, minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc) şi vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E). Datorită acestor substanţe biologic active, ciupercile stimulează imunitatea şi previn dezvoltarea tumorilor.

100 grame ciuperci


Calorii             20
Proteine          2 grame
Glucide            2,3 grame
Grăsimi           0,5 grame
Potasiu           300 grame
Fier                1 miligram
Zinc                1 miligram
Seleniu           5 micrograme
Acid folic         40 micrograme
Vitamina B5    2 miligrame

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă