x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Coaliţie impotriva Salmonelei

Coaliţie impotriva Salmonelei

de Nicoleta Catana    |    20 Iul 2007   •   00:00
Coaliţie impotriva Salmonelei

Marea Britanie doreşte lansarea unui program cu scopul de a scădea nivelul crescut al contaminării cu Salmonela din carnea de pui.

Marea Britanie doreşte lansarea unui program cu scopul de a scădea nivelul crescut al contaminării cu Salmonela din carnea de pui. Departamentul de mediu, alimentaţie şi probleme rurale (DEFRA) a lansat un program de consultaţii special pentru crescătoriile de pui.

PROGRAME. Uniunea Europeană a impus un termen-limită luna februarie a anului 2008, cănd se aşteaptă ca toate statele membre să aibă un program foarte bine stabilit de reducere a contaminării cu Salmonela. Aceasta este de obicei principala cauză a otrăvirii produselor alimentare şi poate provoca serioase probleme de sănătate la oameni. DEFRA intenţionează să reducă nivelul a două din cele mai importante tipuri de bacterii, Salmonela entertidis şi Salmonela typhimurium la nivelul producţiei pentru a reduce riscul contaminării in timpul aprovizionării. In timp ce Marea Britanie are printre cele mai scăzute niveluri din Europa, ambele tipuri de bacterii se găsesc in 8% din crecătoriile de pui. DEFRA are de gănd să reducă aceste tipuri de Salmonela cu 10% in fiecare an in următorii trei ani. Programul conţine metodele de reducere a riscurilor şi include cereri de efectuare de teste şi luarea de probe demonstrative. In 2009 se vor mai adăuga şi alte măsuri pantru a se verifica dacă a mai fost identificat şi alt tip de Salmonela.

Ouăle care sunt confirmate a fi infectate nu vor mai fi scoase la vănzare pentru consumul uman decăt dacă au fost tratate termic. Legislaţia actuală a Uniunii Europene prevede reguli stricte pentru fiecare program de control naţional şi a schiţat perioadele de producţie de probă şi testele care trebuie făcute. Marea Britanie a efectuat un control asupra crescătoriilor de pui destinate comercializării in 2004 şi 2005 şi s-a constata că 8% din crescătorii erau infectate cu cele două tipuri de Salmonela. Asemenea cercetări au avut loc şi in statele membre Uniunii Europene. O verificare realizată in 2003 de Food Standard Acengy asupra a 23.518 ouă a scos la iveală că in fiecare din cele 290 de cutii a căte şase ouă scoase la vănzare existau ouă infectate doar pe coajă.

×
Subiecte în articol: bun de consum salmonela