x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum eviţi cele mai comune 5 motive de ceartă într-o căsnicie

Cum eviţi cele mai comune 5 motive de ceartă într-o căsnicie

21 Iul 2012   •   11:35
Cum eviţi cele mai comune 5 motive de ceartă într-o căsnicie

Orice casnicie are momente mai bune sau mai proaste, suisuri si coborasuri. Nu exista relatie de lunga durata perfecta, fara conflicte si certuri, insa cele mai multe probleme pot fi depasite.

5 surse de conflicte intr-o casnicie si cateva sugestii pentru a le ocoli:

1. Rudele partenerului

Cel mai des conflictele apar intre sotie si mama sotului. Motivul? Cercetatorii spun ca, de fapt, ambele femei sunt in competitie pentru atentia, loialitatea si dragostea sotului / fiului.

Sugestie: Solidaritatea e cruciala intr-o casnicie de succes, ceea ce inseamna ca sotul si sotia trebuie sa faca front comun. In caz de conflict cu soacra, sotul trebuie sa-i tina partea sotiei in fata celorlalti, chiar si atunci cand ea greseste. El poate sa-i spuna ca greseste si sa discute cu ea mai tarziu, cand sunt doar ei doi. Dar mama lui trebuie sa inteleaga ca pentru fiul ei calitatea de sot primeaza acum in fata celei de fiu.

2. Banii

In special cuplurile proaspat casatorite sunt cele care nu reusesc sa gaseasca o cale de mijloc intre libertatea si puterea oferite de bani si siguranta si confortul pe care acestia ii pot asigura. Cu alte cuvinte, de obicei unul dintre parteneri continua sa cheltuiasca de parca ar fi necasatorit, in timp ce celalat vrea sa faca economii si investitii care sa le asigure un viitor confortabil, mijloace de a-si creste viitorii copii, o batranete linistita.

Sugestie: Panificati-va veniturile impreuna. Stabiliti care sunt telurile voastre ca si cuplu (casa, copii, plan de pensii, vacante) si evaluati-le si actualizati-le periodic. Deschideti un cont comun in care sa puneti amandoi lunar acelasi procent din salariu, procent pe care il stabiliti de comun acord (30%, 50%, etc.), iar acest cont sa serveasca atingerii telurilor voastre comune si cheltuielilor lunare de intretinere. Apoi stabiliti un procent din salariu pe care fiecare dintre voi sa si-l depuna intr-un cont personal, din care sa-si satisfaca micile placeri individuale, fara a se simti vinovat si fara a fi luat la intrebari de partener.

3. Munca in gospodarie

Conform unui studiu, un sot adauga programului saptamanal al unei femei 7 ore de munca in plus in gospodarie. Problemele apar cand aceste 7 ore cad aproape numai pe umerii femeii. Sotia se simte neapreciata si frustrata cand sotul nu participa cu nimic la curatenie, spalatul vaselor, la facut ordine, la spalat rufe. Barbatii tind sa imite modelul de sot pe care l-au avut sub ochi in copilarie. Daca au fost crescuti intr-o familie de moda veche, unde tatal nu ridica un deget in casa, atunci si ei se limiteaza la a duce gunoiul cand le spune nevasta si la batutul covoarelor de doua ori pe an si considera ca si-au facut partea de treaba.

Sugestie: Explica-i sotului cat de important e pentru tine sa participe si el la treburile gospodaresti si cum te simti cand nu o face. Si, ca sa indulcesti pastila, spune-i ca studiile au aratat ca atunci cand sotul contribuie semnificativ la muncile casnice, viata sexuala a cuplului e si ea semnificativ imbunatatita. S-ar putea sa constati ca nu-i mai poti lua aspiratorul din mana.

Textul integral pe sfatulparintilor.ro

×