x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum să-i dai cu tifla bătrâneţii

Cum să-i dai cu tifla bătrâneţii

de Florin Condurateanu    |    06 Dec 2010   •   15:27
Cum să-i dai cu tifla bătrâneţii
Sursa foto: /Thinkstock

141278-04-15-sante-5.jpgNu cred că bătrâneţea înseamnă suma anilor rezultată din actele scrise de un conţopist la primărie. Nu cred că bătrâneţea înseamnă durerile la înche­ieturi şi paşii niţel mai moi. Nu cred că bătrâneţea înseamnă îngroşarea vaselor, deşi o frază este îndelung aplaudată, şi aume că vârsta este „vârsta vaselor tale”. Ba mai mult, îmi permit o parafrază: vârsta este vârsta viselor tale.

 

 

Mărturisiri
Eu cred că vârsta este ceva complex şi că vârsta cea reală este vioiciunea sufletului, este cheful de luptă pentru idealurile care n-au fost lăsate să adoarmă, că vârsta cea adevărată este dacă în interiorul tău mai există punctul de fierbere. Nişte oameni deştepţi au developat o definiţie plină de profun­zime: vârsta este o stare de spirit. O erată vie la cuvântul vârstnic. Atât de îndrăgita Stela Popescu îmi destăinuia că, dimineaţa devreme, când porneşte spre piaţă se întâlneşte cu oameni necunoscuţi pe stradă care-i spun ce bine că v-am văzut, doamna Stela, o să ne meargă bine toată ziua. Când o pupi pe obraji pe Stela Popescu la cei 75 de ani, constaţi prospeţimea feţei demonstrând că Stela este în floarea vârstei.

Aleargă de dimineaţa până seara la spectacole, filmări, turnee în străinătate, emisiuni de televiziune şi la repetiţii pentru viitoarele premiere. Am întrebat-o care este secretul ei pentru forma de zile mari şi care este explicaţia că frumoasa şi populara Brigitte Bardot s-a prăbuşit inexplicabil. Stela a răspuns: „A renunţat prea repede la mizele ei, la meseria ei de actriţă”. Asta cred şi eu: avea treabă, multă treabă. Ceea ce se traduce prin nebătrâneţe, prin vigoare, prin pofta de a-ţi face anii frumoşi.
Am avut privilegiul să fac un interviu cu marea actriţă Silvia Dumitrescu Timică la 89 de ani. Era fermecătoare, savuroasă, sprintenă în ce spunea, în mimică, în gesturi şi în cheful de viaţă. „Ştiu până la virgulă rolul din «Micul infern». L-aş juca şi peste o oră, păcat că îmi face figuri un genunchi”.

În această piesă, jucată de Silvia Dumitrescu Timică şi la 87 de ani, marea actriţă este tot timpul pe scenă, dar absolut tot timpul. Interviul s-a încheiat cu replica superbă a marii actriţe: „L-am răsfăţat cu mulţime de feluri pe bărbatu-meu, actorul formidabil Gheorghe Timică. Era un pretenţios la mâncare şi între altele îmi tot cerea să-i fac iepuri la tavă. Aşa că, atunci când oi muri, parcă îl văd pe ăla de la poarta Raiului, pe sfântul Petru, că-mi zice, tu eşti aia cu iepurii la tavă? Ia treci la cantina Raiului”. Ei bine, ce vârstă avea de fapt actriţa Silvia Dumitrescu Timică? Firesc, prin trecerea anilor, se mai uzează „piesele” organismului. Se adună kilometri la bord precum la maşină şi mai scârţâie pe ici pe colo organismul.

 

Ce ne spune profesorul
Trecând la partea ştiinţifică iată o serie de teorii expuse de un important medic, de un important inventator prof. dr. g-ral în rezervă Ioan Nedelcu, cel care a condus Clinica de dermatologie ca şi Spitalul Clinic Militar Central Carol Davila. Lupta cu bătrâneţea e lupta cu hormonii. Hormonul de creştere este o veritabilă fântână a vieţii. El reglează şi ceilalţi hormoni. Din păcate, hormonul de creştere scade cu înaintarea în vârstă. În tinereţe, creierul produce mulţi hormoni de creştere. Copiii sunt bogaţi în hormoni de creştere, de aceea ei se recuperează repede după operaţii şi asta se datorează acţiunii acestui hormon aflat în cantitate semnificativă.

 

Apă sărăcită în deuteriu
Prof. dr Ioan Nedelcu a făcut cercetări ajungând la o concluzie interesantă. Acţiunile benefice ale hormonului de creştere în lupta cu bătrâneţea se obţin în acelaşi grad şi în urma administrării de apă sărăcită în deuteriu, adică sărăcită în hidrogen greu. Dată fiind scumpetea tratamentului cu hormoni de creştere se poate lupta cu înaintarea în vârstă prin tera­piile cu apă „uşoară”, sărăcită în hidrogen greu, dar şi prin posibilitatea de a stimula mecanismele organismului de fabricare a hormonilor de creştere. Metodele de stimulare a producerii de hormoni de creştere sunt: mişcarea zilnică, somn suficient, vitamine.

 

Administrarea unor aminoacizi
Biciuirea organismului în sensul bun pentru a fabrica hormoni de creştere se face şi prin administrarea unor aminoacizi ce potenţează aceşti hormoni de creştere, dar şi printr-o dietă bogată în aminoacizi importanţi. Organismul acţionează în concordanţă cu existenţa a două secreţii: de hidroepiandrosteron şi de biome­latinină. Prima secreţie stimulează producerea de hormoni de creştere.
A doua substanţă prelungeşte somnul paradoxal, ştiut fiind că, în perioada somnului paradoxal,
creşte producţia de hormoni de creştere şi se intensifică memoria.

 

Stresul
În lupta cu bătrâneţea un factor important este şi stresul. Acesta măreşte brusc secreţia de cortizon
în organism, la tinereţe. Însă îmbogăţirea rapidă în cortizon din pricina stresului se anulează şi cortizonul scade rapid. La vârstnici, cortizonul declanşat de stres rămâne mult timp în cantitate ridicată, aducând un alai de dezvanataje. La vârstnici creşte deci cortizonul şi scade dehidroepiandrosteron. La vârstnici trebuie scăzut cortizonul pentru a lupta cu efectul stresului.

Este importantă descoperirea acţiunii benefice a apei uşoare sărăcite în hidrogen greu de către prof. dr. Ioan Nedelcu. Un trandafir în apă obişnuită trăieşte două-trei zile, pus în apă uşoară, în apă vie cu puţin deuteriu el rezistă 12 zile.

 

Lupta cu ridurile
Prof. dr. Ioan Nedelcu a făcut o serie de produse din apă uşoară sărăcită în deuteriu la care a adăugat şi alte elemente care pot lupta şi ele împotriva bătrâneţii. Un exemplu este apa vie la care s-a adăugat un extract din veninul de viperă de templu, care frânează contracţia muşchilor feţei ce provoacă riduri.
O altă invenţie este combinaţia dintre apa vie, uşoară şi alganano­crolopsis oculata, care reduce cu 50% ridurile. Aceste serii de produse întineresc pielea şi ţesuturile. De altfel, veninul de viperă de templu luptă cu ridurile precum toxina botulinică antirid.

 

Terapia cu hormoni de creştere
Pentru a lupta cu bâtrâneţea o soluţie este tratament cu hormoni de creştere. Terapia cu aceşti hormoni timp de şase luni duce la o întine­rire a organelor cu 15%-20%. O întinerire a omului cu 10-15 ani. Tratamentele cu hormoni de creştere scad stratul de grăsime cu 14%. Terapia cu hormoni de creştere realizează întărirea imunităţii, îmbunătăţirea sexualităţii. După administrarea de hormoni de creştere, aproximativ 70% dintre cei cu chelie şi-au recăpătat părul. aDupă 6 luni de tratament cu hormoni de creştere a crescut cu 1,6% calciul din oase. Administrarea de hormoni de creştere zilnică aduce avantaje evidente în lupta cu bâtrâneţea. Dar trebuie să precizăm că terapiile acestea sunt scumpe.

×
Subiecte în articol: trup,minte,suflet