x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Explicațiile psihologului. Cum ajungem să ne învârtim și ce soluții avem. De ce repetăm mereu aceleași greșeli?

Explicațiile psihologului. Cum ajungem să ne învârtim și ce soluții avem. De ce repetăm mereu aceleași greșeli?

de Paul Bardașu     |    04 Apr 2022   •   07:45
Explicațiile psihologului. Cum ajungem să ne învârtim și ce soluții avem. De ce repetăm mereu aceleași greșeli?
Sursa foto: Pexels

„Cum am ajuns iarăși aici? Nu am învățat nimic din greșelile trecutului?”. Cu siguranță mulți dintre noi și-au pus această întrebare de-a lungul vieții. Încercăm să deslușim tainele acestui fenomen cu ajutorul unui psiholog, Andra Tănăsescu.

Principiul repetiției sau compulsiunea la repetiție are două perspective: 1. psihopatologia, care reprezintă procesul inconștient prin care persoana se plasează activ în situații neplăcute, repetând astfel experiențe vechi, fără a-și aminti de prototipul lor și 2. psihanaliza - desemnează existența unui „simptom” care reproduce anumite elemente ale unui conflict din trecutul individului. În opinia psihologului Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), putem înțelege, deci, că principiul repetiției se referă la faptul că suntem ghidați, conștient sau inconștient, să retrăim aceleași scenarii vechi, pe care le cunoaștem deja și care ne produc o plăcere imediată, prin simplul fapt că ne mențin în zona de confort.

Creierul ne ghidează să alegem ceea ce este deja cunoscut

„Asta nu înseamnă că suntem masochiști când alegem aceleași tipare toxice pentru relațiile noastre sau alte situații din viața noastră. Principiul repetiției face referire la o nevoie neuronală profundă, o nevoie a creierului nostru, de face un minim de efort în acțiunile de zi cu zi. Din acest motiv, ne va ghida să alegem ceea ce ne este deja cunoscut, pentru e nu fi nevoiți să căutăm moduri noi de reacție la ceva nou, diferit. Iar asta, indirect, se traduce în plăcere imediată, pentru că lipsa de efort, de schimbare și familiarul în sine sunt o parte percepută ca fiind plăcută. Deci, dacă te-ai surprins vreodată întrebându-te „Cum am ajuns iarăși aici? Nu am învățat nimic?!”, îți pot spune că da, poate ai înțeles rațional lecția, însă nu ai integrat-o emoțional și nu ai făcut nimic să „cureți” locul în care a fost gândul sau emoția care te tot aduce înapoi la același tipar”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Principiul plăcerii/neplăcerii

Specialistul consideră că prin plăcere înțelegem satisfacerea unei nevoi, iar acest principiu vizează funcționarea mintală, în sensul că ansamblul activității psihice are ca scop să evite neplăcerea și să procure plăcerea. „Pentru că «neplăcerea» este legată de creșterea cantității de excitație - vezi ce simți de fiecare dată când trebuie să faci o schimbare - iar plăcerea, de reducerea acesteia, principiul plăcerii este considerat a fi un principiu economic. Practic, se bazează pe ideea că vom căuta să obținem plăcerea imediată, în detrimentul celei date de ceva care ne oferă rezultate bune într-un timp mai lung - ca de exemplu, a alege o salată în locul unei prăjituri”, declară Andra Tănăsescu.

 

Acest principiu al plăcerii a fost preluat de Freud de la Fechner, care susținea că tiparele pe care le retrăim, aparent la nesfârșit, sunt de fapt lecții pe care avem nevoie să le privim atent și emoții sau convingeri cu care să lucrăm conștient pentru eliberarea de ele sau modificarea lor.

Cum putem ieși din cerc

„Simpla conștientizare a «căilor greșite» este un pas enorm și totodată incomplet în rezolvarea unor astfel de tipare. După observarea și conștientizarea lor, este important să le lucrezi cât să te poți elibera cu adevărat de credințele limitative și emoțiile care te ancorează în situații de genul. Creierul nostru va căuta în permanență calea de a obține plăcerea imediată, cu cel mai mic efort, deci dacă nu prelucrăm lucrul care ne face să ne păstrăm „loialitatea” față de acel tip de situație, el ne va conduce, constant, înapoi către oameni și situații similare”, conchide psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte INLPSI.

×