x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fulga cu fosfor

de Cristina Andreea Calin    |    05 Mai 2008   •   00:00
Fulga cu fosfor

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Periculos, nitritul de sodiu poate fi cancerigen
Produsul conţine atît de mult fosfor încît dacă am mînca o cantitate mai mare am ajunge să fim fosforescenţi. Acest exces duce în timp la apariţia osteoporozei.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Periculos, nitritul de sodiu poate fi cancerigen
Produsul conţine atît de mult fosfor încît dacă am mînca o cantitate mai mare am ajunge să fim fosforescenţi. Acest exces duce în timp la apariţia osteoporozei.

Brînza topită cu şuncă Fulga este un produs în care predomină aditivii alimentari care au în compoziţie fosfor. Ingredientele înscrise pe etichetă sînt: "brînză, apă, smîntînă, unt, zer praf, şuncă (3%) – (pulpă de porc fără piele şi os, apă, sare, stabilizatori (E 451 – trifosfat sodic, E 452 – polifosfaţi), sirop de glucoză, afînător (E 407 – caragenan), dextroză, antioxidant (E 316 – erithorbat de sodiu), aromă, potenţiator de aromă (E 621 – monoglutamat de sodiu, E 635 – 5’ ribonucleotide de sodiu), conservant (E 250 – nitrit de sodiu), săruri de topire (E 339 – fosfaţi de sodiu, E 450 – difosfaţi, E 452 – polifosfaţi), aromă. Grăsime în SU: min. 50%". Dacă veţi consumua 100 g din acest produs veţi acumula 281,8 kcal (1168,4 Kj), proteine 13,8 g, glucide 4,3g, lipide 23,3g.


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "brînză topită cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi animale saturate aterogene şi o serie de aditivi alimentari." Printre E-urile folosite se numără şi sărurile de topire care aduc un surplus de fosfor, dezechilibrînd balanţa calciu-fosfor şi împiedicînd astfel fixarea calciului în oase. De asemenea, brînza topită analizată conţine şi nitrit de sodiu (E 250), care poate fi cancerigen, dar şi E 621 (monoglutamat de sodiu) şi E 635- (5’ – ribonucleotide disodice) care pot fi neurotoxice. Mai mult, E 635 poate induce criză de gută. Brînza conţine surse de lactoză, sare, zaharuri cu index glicemic foarte ridicat (sirop de glucoză, dextroză), de care trebuie să ţină cont suferinzii de diabet şi cei cu intoleranţă la lactoză. Densitatea energetică a produsului este mare, 281,8 kcal/ 100 grame.


CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepato-renale, celebrovasculare, neurodegenerative, suferinzilor de osteoporoză, de hiperuricemie (gută), suferinzilor de afecţiuni dermatologice, de cancer, celor cu status proinflamator sistemic. Cei care au intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil produsul pentru a vedea care este reacţia organismului. Specialistul ne recomandă să ţinem cont de aportul de zaharuri şi de sare ascunse în produs. O persoană adultă nu trebuie să consume zilnic o cantitate mai mare de 6 g de sare pentru a nu dezvolta afecţiuni renale sau cardiovasculare.

×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu