x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Identificaţi-vă atuurile şi slăbiciunile emoţionale (II)

Identificaţi-vă atuurile şi slăbiciunile emoţionale (II)

06 Iul 2012   •   22:10
Identificaţi-vă atuurile şi slăbiciunile emoţionale (II)

Daca ati raspuns cinstit la toate intrebarile din chestionar, veti avea o imagine destul de buna legata de cat de bine va descurcati cu echilibrul emotional. Daca majoritatea raspunsurilor dumneavoastra au fost de tipul A, felicitari: sunteti pe drumul cel bun. Daca majoritatea raspunsurilor au fost B, mai aveti putin de munca – iar acest capitol va va ajuta. Daca majoritatea raspunsurilor au fost C, va trebui sa incercati mai mult pentru a va gasi echilibrul emotional. Aruncati o privire fiecarei intrebari din chestionar, pentru a vedea modul in care ea reprezinta o masura a starii emotionale si a starii de bine.

Intrebarea nr. 4. Majoritatea oamenilor au aumite moduri de a reactiona la caderile emotionale. O strategie comuna este aceea de a atenua emotiile negative, cum ar fi vinovatia sau furia, prin angajarea in activitati de rutina – privitul la televizior, ore suplimentare de munca sau chiar efortul fizic pana dincolo de punctul in care, in mod normal, ati fi renuntat, prezeaza dr Lisa Firestone, psiholog clinician. Atunci cand va aflati in aceasta stare defensiva, respingeti persoanele care ar putea sa va ajute in momentele dificile.

Intrebarea nr. 5. Gandurile negative devin mai puternice atunci cand sunteti singura. ãi cu cat acestea devin mai puternice, cu atat mai putin veti cauta contactul cu alte persoane. De aceea, terapeutii recomanda persoanelor melancolice sa-si petreaca timpul cu alte persoane. Chiar daca decideti sa nu discutati despre problemele dumneavoastra, simplul contact uman va va stimula mintea si va ameliora depresia usoara.

Intrebarea nr. 6. Cand va aflati intr-un dezechilibru emotional, concentrarea si focalizarea sunt diminuate. Sarcinile care ar trebui sa fie mai usoare devin din ce in ce mai dificile si mai orbitoare.

Intrebarea nr. 7. Femeile au numeroase responsabilitati in ziua de azi. Ele se ocupa de curatenia casei. Au grija de copii. Fac cumparaturile. ãi toate acestea se adauga de obicei la munca pe care o desfasoara in afara casei. Daca nu primiti suficient sprijin in viata, emotiile dumneavoastra – si sanatatea – vor avea de suferit.

Intrebarea nr. 8. Femeile se asteapta sa fie capabile sa se descurce in orice situatie. Ele nu-si acorda libertatea de a cere ajutor. Sentimentul de disconfort sau senzatia de coplesire cauzata de numarul mare al sarcinilor reprezinta un semnal de alarma. Nu inseamna doar ca rezistenta dumneavoastra fizica si emotionala este epuizata inutil, ci faptul ca nu va asumati responsabilitatea de a obtine ajutorul de care aveti nevoie.

Intrebarea nr. 9. Hobbyurile – cum ar fi colectionarea antichitatilor, obeservarea pasarilor sau scrierea unor scurte povestiri – reprezinta o modalitate excelenta de a exclude momentele de proasta dispozitie din viata dumneavoastra. Daca nu aveti cateva hobbyuri pe care sa le indragiti, este posibil sa petreceti prea mult timp la serviciu, avand grija de altii sau asumandu-va, in general, povara intregii lumi.

Continuarea in numarul urmator

×