x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet IMUNITATE / Mic dejun de iarnă

IMUNITATE / Mic dejun de iarnă

de Steluta Indrei    |    10 Noi 2008   •   00:00
IMUNITATE / Mic dejun de iarnă

Frigul şi umezeala afectează imunitatea organismului. Pentru a ne feri de răceli şi pentru a suporta mai uşor temperaturile reci avem nevoie de un mic dejun consistent. Lactatele, ouăle, cerealele, ceaiurile calde nu trebuie să lipsească de pe masa de dimineaţă.



Medicii ne recomandă ca în di­mi­ne­ţile reci să nu ieşim din casă cu stomacul gol. Explicaţia este simplă: glicemia scade în timpul nopţii. Dacă nu mâncăm dimineaţa, aceasta nu îşi revine la limite normale. Or, nivelul redus al glicemiei atrage după sine slă­bi­rea imunităţii şi receptivitatea mai mare la îmbolnăviri. De aceea, prima masă a zilei este şi cea mai importantă. Iar în ano­timpul rece micul dejun trebuie să fie mai consistent, fiindcă organismul are ne­voie de un plus de energie pentru a se adapta la frig. Potrivit nutriţioniştilor, gustarea de dimineaţă trebuie să acopere 25%-30% din aportul zilnic de calorii. Asta poate să însemne un produs lactat, două felii de pâine, un ou, un fruct proaspăt şi o băutură caldă.

MAI MULTE PROTEINE ŞI GRĂSIMI
Cerealele integrale, pâinea, biscuiţii – alimente bogate în glucide cu asimilare lentă – ne furnizează energia de care avem nevoie dimineaţa. Pâinea prăjită este cea mai bună alegere, pentru că prin prăjire amidonul devine mai uşor de di­gerat. Iar pentru a nu suferi de frig trebuie să mâncăm mai multe grăsimi: unt, smân­tână, iaurt, brânzeturi, carne.

Gră­si­mile sunt principalele surse de calorii (9 calorii/gram) şi cele care eliberează cea mai mare cantitate de căldură. În anotimpul rece, ponderea grăsimilor în dietă poa­te ajunge la 30%.

Atenţie! Dacă suntem sedentari şi consumăm multe gră­simi suntem în pericol de a ne îngrăşa. Proteinele, în schimb, nu furnizează aşa de multe calorii, însă ne ajută să ne men­ţi­nem masa musculară care generează căldura necesară în eforul de adaptare la frig. Iarna putem mânca un ou pe zi, ştiut fiind că proteinele din albuş sunt asimilate în totalitate. Alte surse de proteine valoroase sunt lactatele.

VITAMINE ŞI MINERALE
Fructele proaspete sunt cele mai bune surse de vitamine şi minerale care în­tă­resc imunitatea. Vitamina C din citrice – portocale, mandarine, grepfruit, kiwi – are un rol esenţial în producerea de anticorpi, în prevenirea şi reducerea simptomelor virozelor respiratorii. Aceleaşi proprietăţi au de asemenea potasiul şi magneziul din mere, pere, gutui, banane.

Băuturile calde sunt mai mult decât binevenite în dimineţile friguroase. Acestea nu doar ne ajută să ne rehidratăm după orele de somn, dar ne şi încălzesc. De la prima înghiţitură de ceai, ciocolată sau cafea caldă simţim imediat o senzaţie de bună dispoziţie. Ceaiul trebuie îndulcit cu miere, pentru că aceasta are proprietatea de a stimula imunitatea.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă