x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mai bine zahar decat indulcitori

0
02 Aug 2005 - 00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Exista un indulcitor alimentar de 2.500 de ori mai dulce decat zaharul. Se numeste taumatina si este un indulcitor natural, care se extrage dintr-o planta din Africa sau din organisme modificate genetic. Tot indulcitor natural si potentiator de gust este si neohesperidina, care, comparativ cu zaharul, este de 600 de ori mai dulce.

Ce sunt indulcitorii alimentari, comparatia cu zaharul, aceste subiecte sunt explicate de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. "Indulcitorii alimentari sunt substante de sinteza, artificiale, sau substante naturale care inlocuiesc zaharul.

Zaharul natural este un compus format 100% din zaharoza – un dizaharid, format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Zaharoza are valoare calorigena, adica, in urma consumului, ofera organismului calorii.

Un gram de zaharoza este echivalent cu 4 kilocalorii. Substanta dulce, naturala, zaharul face parte din categoria zaharurilor rapide, cele care creeaza un stres al pancreasului, obligandu-l pe acesta sa produca o cantitate mare de insulina", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

De aceea, consumul de zahar trebuie sa fie moderat. Trebuie sa tinem insa cont ca zaharul se poate gasi la vedere (cubic sau tos) sau poate fi ascuns (in bauturi racoritoare, alcoolice, produse de patiserie, cofetarie). In decursul unei zile s-ar putea sa consumam glucide rapide, de tipul zaharului, in cantitati chiar nepermis de mari, in detrimentul zaharurilor lente, asa cum sunt amidonurile sau fibrele alimentare solubile sau insolubile.

"Acestea, spre deosebire de zaharul rafinat, au o valoare preventiva, in special in aparitia obezitatii, a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, a mentinerii unui echilibru intre colesterolul bun si cel rau si nivelul total al colesterolului sangvin", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Edulcorantii se gasesc mai ales in bauturi, produse light, produse de patiserie, de cofetarie, acolo unde in mod traditional si normal ar trebui sa fie zahar.

Edulcoranti artificiali

Indulcitorii se mai numesc si edulcoranti. "Exista o lista intreaga de indulcitori artificiali. Printre cei mai folositi indulcitori de sinteza inscrisi in lista pozitiva a aditivilor din Uniunea Europeana si in conformitate cu legislatia de specialitate din Romania se numara: E950 acesulfam-K, E951 aspartam, E952 ciclamat si sarurile lui de sodiu si de calciu, E954 zaharina si sarurile ei de calciu, sodiu si potasiu", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Atentie la eticheta!

Acesulfam-K – un indulcitor artificial, care potenteaza aromele – este de 200 de ori mai dulce decat zaharul.

Aspartamul are aceleasi proprietati ca si acesulfam-K, dar este de 300-400 de ori mai dulce ca zaharul.

El poate fi obtinut prin organisme modificare genetic (in SUA si Japonia) si este format din doi aminoacizi naturali, si anume fenilalanina si acidul aspartic.

Aspartamul este absolut interzis persoanelor care sufera de fenilcetonurie sau care prezinta alergie, intoleranta la fenilalanina. Aceste persoane trebuie sa evite produsele care au inscriptionate pe eticheta: "Contine o sursa de fenilalanina", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Ciclamatul, tot indulcitor artificial, este, comparativ cu zaharul, de 40-50 de ori mai dulce, iar cunoscuta zaharina este de aproximativ 500 de ori mai dulce decat zaharul.

Indulcitori naturali

Printre cei mai folositi indulcitori naturali calorigeni, adica aceia care au aceleasi calorii ca si zaharul, sunt E965 maltitol sau sirop de maltitol, E420 sorbitol, E421 manitol, E953 izomalt, E966 lactitol, E967 xilitol.

Maltitolul sau siropul de maltitol, obtinut din porumb modificat genetic, este mai putin dulce decat zaharul, iar in caz de depasire a 30-50 g la adulti si 20 g la copii pe zi, provoaca diaree sau balonari.

In cazul diabeticilor, nu e permisa indulcirea lichidelor cu sorbitol si nu trebuie depasita doza de 50 g zilnic. In functie de sensibilitate, dupa depasirea dozei de 20 g pe zi, el poate provoca diaree si balonari.

Manitolul este recomandat diabeticilor, dar nu mai mult de 50 g zilnic.

Izomaltul se obtine din porumb sau din organisme modificate genetic. Este laxativ si are jumatate din puterea de indulcire a zaharului. Depasirea dozei de 20 g zilnic duce la diaree. Trebuie stiut ca jumatate de ciocolata dietetica contine 20-30 g de izomalt.

Tot jumatate din puterea de indulcire a zaharului o are lactitolul, care se obtine din lactoza. La depasirea a 50 g pe zi, produce balonari.

Xilitolul are putere de indulcire asemanatoare cu cea a zaharului si nu este recomandat in cantitati de peste 50 g zilnic.

DEZECHILIBRE Organismul are un mecanism foarte bine pus la punct in ceea ce priveste metabolismul. Iar creierul nostru, in momentul in care simte senzatia de dulce, asteapta si calorii. Or, in cazul indulcitorilor, nu exista aport caloric, fie ca este vorba despre indulcitori de sinteza sau indulcitori naturali, dar cu putere de indulcire foarte mare. Lipsa caloriilor se explica prin faptul ca este necesara o cantitate foarte mica de indulcitori pentru a da senzatia de dulce. De aici pot aparea dezechilibre, in special la nivel metabolic.

SFATUL MEDICULUI
"Consumul de indulcitori, in special cei artificiali, mai ales de catre copii, de adolescenti in crestere, de persoane sanatoase care fac efort fizic mai mult sau mai putin, de femei insarcinate si care au nevoie de aport energetic este chiar periculos.

Deoarece indulcitorii nu aduc calorii, iar acesta este un lucru grav din punctul de vedere al sanatatii.

Este recomandat sa reducem consumul de indulcitori si sa tinem cont de sfatul medicului in folosirea edulcorantilor.

Si, chiar daca indulcitorii alimentari sunt recomandati diabeticilor, si ei trebuie sa tina cont de sfatul medicului curant, care cunoaste starea de sanatate a pacientului si care este cel mai in masura sa spuna daca si ce fel de indulcitor ar putea folosi respectivul bolnav de diabet. De asemenea, ei trebuie sa fie atenti si la indulcitorii din produsele light, care sunt trecuti pe ambalaj", ne sfatuieste profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

STIRI
FALS. "Indulcitorii artificiali nu au aport caloric, asa cum este cazul zaharinei, de exemplu, dar nici nu solicita pancreasul. Tocmai acesta este motivul pentru care au fost creati. De asemenea, se crede ca, fiind folositi in alimentatie si neavand calorii, ne-ar ajuta sa slabim. Ceea ce este fals, deoarece exista alte surse de carbohidrati care, consumate in exces, ne ingrasa. Asa ca beneficiul pe care l-ar putea aduce acesti indulcitori fara calorii pentru a ne mentine silueta este nul", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

MIERE. Mierea este folosita inca din Antichitate pentru a indulci alimentele si este utilizata si ca medicament pentru durerile de gat. Dr. Heidrun Gros, de la Universitatea din Davis, California, a efectuat un studiu la care au luat parte 25 de subiecti. Acestia au fost rugati sa includa in alimentatia lor 4 linguri de miere zilnic, timp de o luna. Analizele de sange efectuate participantilor au demonstrat ca exista o legatura directa intre consumul de miere si prezenta polifenolilor in sange. Polifenolii sunt antioxidanti, pe care ii putem intalni in fructe si legume, in ciocolata si in vinul rosu. Ei contribuie la reducerea riscurilor bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancere.

CIOCOLATA. Hipertensivii care mananca 100 de grame de ciocolata neagra zilnic, timp de 15 zile, vor avea nenumarate beneficii, arata un studiu realizat de un grup de nutritionisti americani. Cercetarile au demonstrat ca ciocolata neagra scade tensiunea arteriala si nivelul colesterolului rau si imbunatateste metabolismul. Studiul s-a realizat comparativ, pentru ciocolata neagra si pentru cea alba, care nu are aceleasi efecte. Diferenta consta in faptul ca ciocolata neagra contine flavonoide, antioxidanti derivati din plante, care previn imbatranirea si care joaca un rol important in prevenirea maladiilor cardiovasculare.
Citeşte mai multe despre:   ciocolata,   zahărul,   dulce,   indulcitori,   indulcitorii,   mencinicopschi,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Somnul insuficient crește riscul de demență

Somnul insuficient crește riscul de demență
Somnul sub șase ore pe noapte la vârste între 50 și 70 de ani cresc riscul de demență, arată un studiu din Marea Britanie, publicat în jurnalul științific Nature Communcatons. Au fost studiate circa 8.000...

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele care lucrează în tura de noapte au risc mai ridicat de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 comparativ cu angajații din tura de zi, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea James Cook...

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19
Multivitaminele, probioticele, Omega-3, vitamina D scad riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor, arată revista British Medical Journal Nutrition&Health (BMJ).

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...
Serviciul de email marketing furnizat de