x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mai bine zahar decat indulcitori

0
02 Aug 2005 - 00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Exista un indulcitor alimentar de 2.500 de ori mai dulce decat zaharul. Se numeste taumatina si este un indulcitor natural, care se extrage dintr-o planta din Africa sau din organisme modificate genetic. Tot indulcitor natural si potentiator de gust este si neohesperidina, care, comparativ cu zaharul, este de 600 de ori mai dulce.

Ce sunt indulcitorii alimentari, comparatia cu zaharul, aceste subiecte sunt explicate de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. "Indulcitorii alimentari sunt substante de sinteza, artificiale, sau substante naturale care inlocuiesc zaharul.

Zaharul natural este un compus format 100% din zaharoza – un dizaharid, format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Zaharoza are valoare calorigena, adica, in urma consumului, ofera organismului calorii.

Un gram de zaharoza este echivalent cu 4 kilocalorii. Substanta dulce, naturala, zaharul face parte din categoria zaharurilor rapide, cele care creeaza un stres al pancreasului, obligandu-l pe acesta sa produca o cantitate mare de insulina", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

De aceea, consumul de zahar trebuie sa fie moderat. Trebuie sa tinem insa cont ca zaharul se poate gasi la vedere (cubic sau tos) sau poate fi ascuns (in bauturi racoritoare, alcoolice, produse de patiserie, cofetarie). In decursul unei zile s-ar putea sa consumam glucide rapide, de tipul zaharului, in cantitati chiar nepermis de mari, in detrimentul zaharurilor lente, asa cum sunt amidonurile sau fibrele alimentare solubile sau insolubile.

"Acestea, spre deosebire de zaharul rafinat, au o valoare preventiva, in special in aparitia obezitatii, a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, a mentinerii unui echilibru intre colesterolul bun si cel rau si nivelul total al colesterolului sangvin", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Edulcorantii se gasesc mai ales in bauturi, produse light, produse de patiserie, de cofetarie, acolo unde in mod traditional si normal ar trebui sa fie zahar.

Edulcoranti artificiali

Indulcitorii se mai numesc si edulcoranti. "Exista o lista intreaga de indulcitori artificiali. Printre cei mai folositi indulcitori de sinteza inscrisi in lista pozitiva a aditivilor din Uniunea Europeana si in conformitate cu legislatia de specialitate din Romania se numara: E950 acesulfam-K, E951 aspartam, E952 ciclamat si sarurile lui de sodiu si de calciu, E954 zaharina si sarurile ei de calciu, sodiu si potasiu", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Atentie la eticheta!

Acesulfam-K – un indulcitor artificial, care potenteaza aromele – este de 200 de ori mai dulce decat zaharul.

Aspartamul are aceleasi proprietati ca si acesulfam-K, dar este de 300-400 de ori mai dulce ca zaharul.

El poate fi obtinut prin organisme modificare genetic (in SUA si Japonia) si este format din doi aminoacizi naturali, si anume fenilalanina si acidul aspartic.

Aspartamul este absolut interzis persoanelor care sufera de fenilcetonurie sau care prezinta alergie, intoleranta la fenilalanina. Aceste persoane trebuie sa evite produsele care au inscriptionate pe eticheta: "Contine o sursa de fenilalanina", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Ciclamatul, tot indulcitor artificial, este, comparativ cu zaharul, de 40-50 de ori mai dulce, iar cunoscuta zaharina este de aproximativ 500 de ori mai dulce decat zaharul.

Indulcitori naturali

Printre cei mai folositi indulcitori naturali calorigeni, adica aceia care au aceleasi calorii ca si zaharul, sunt E965 maltitol sau sirop de maltitol, E420 sorbitol, E421 manitol, E953 izomalt, E966 lactitol, E967 xilitol.

Maltitolul sau siropul de maltitol, obtinut din porumb modificat genetic, este mai putin dulce decat zaharul, iar in caz de depasire a 30-50 g la adulti si 20 g la copii pe zi, provoaca diaree sau balonari.

In cazul diabeticilor, nu e permisa indulcirea lichidelor cu sorbitol si nu trebuie depasita doza de 50 g zilnic. In functie de sensibilitate, dupa depasirea dozei de 20 g pe zi, el poate provoca diaree si balonari.

Manitolul este recomandat diabeticilor, dar nu mai mult de 50 g zilnic.

Izomaltul se obtine din porumb sau din organisme modificate genetic. Este laxativ si are jumatate din puterea de indulcire a zaharului. Depasirea dozei de 20 g zilnic duce la diaree. Trebuie stiut ca jumatate de ciocolata dietetica contine 20-30 g de izomalt.

Tot jumatate din puterea de indulcire a zaharului o are lactitolul, care se obtine din lactoza. La depasirea a 50 g pe zi, produce balonari.

Xilitolul are putere de indulcire asemanatoare cu cea a zaharului si nu este recomandat in cantitati de peste 50 g zilnic.

DEZECHILIBRE Organismul are un mecanism foarte bine pus la punct in ceea ce priveste metabolismul. Iar creierul nostru, in momentul in care simte senzatia de dulce, asteapta si calorii. Or, in cazul indulcitorilor, nu exista aport caloric, fie ca este vorba despre indulcitori de sinteza sau indulcitori naturali, dar cu putere de indulcire foarte mare. Lipsa caloriilor se explica prin faptul ca este necesara o cantitate foarte mica de indulcitori pentru a da senzatia de dulce. De aici pot aparea dezechilibre, in special la nivel metabolic.

SFATUL MEDICULUI
"Consumul de indulcitori, in special cei artificiali, mai ales de catre copii, de adolescenti in crestere, de persoane sanatoase care fac efort fizic mai mult sau mai putin, de femei insarcinate si care au nevoie de aport energetic este chiar periculos.

Deoarece indulcitorii nu aduc calorii, iar acesta este un lucru grav din punctul de vedere al sanatatii.

Este recomandat sa reducem consumul de indulcitori si sa tinem cont de sfatul medicului in folosirea edulcorantilor.

Si, chiar daca indulcitorii alimentari sunt recomandati diabeticilor, si ei trebuie sa tina cont de sfatul medicului curant, care cunoaste starea de sanatate a pacientului si care este cel mai in masura sa spuna daca si ce fel de indulcitor ar putea folosi respectivul bolnav de diabet. De asemenea, ei trebuie sa fie atenti si la indulcitorii din produsele light, care sunt trecuti pe ambalaj", ne sfatuieste profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

STIRI
FALS. "Indulcitorii artificiali nu au aport caloric, asa cum este cazul zaharinei, de exemplu, dar nici nu solicita pancreasul. Tocmai acesta este motivul pentru care au fost creati. De asemenea, se crede ca, fiind folositi in alimentatie si neavand calorii, ne-ar ajuta sa slabim. Ceea ce este fals, deoarece exista alte surse de carbohidrati care, consumate in exces, ne ingrasa. Asa ca beneficiul pe care l-ar putea aduce acesti indulcitori fara calorii pentru a ne mentine silueta este nul", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

MIERE. Mierea este folosita inca din Antichitate pentru a indulci alimentele si este utilizata si ca medicament pentru durerile de gat. Dr. Heidrun Gros, de la Universitatea din Davis, California, a efectuat un studiu la care au luat parte 25 de subiecti. Acestia au fost rugati sa includa in alimentatia lor 4 linguri de miere zilnic, timp de o luna. Analizele de sange efectuate participantilor au demonstrat ca exista o legatura directa intre consumul de miere si prezenta polifenolilor in sange. Polifenolii sunt antioxidanti, pe care ii putem intalni in fructe si legume, in ciocolata si in vinul rosu. Ei contribuie la reducerea riscurilor bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancere.

CIOCOLATA. Hipertensivii care mananca 100 de grame de ciocolata neagra zilnic, timp de 15 zile, vor avea nenumarate beneficii, arata un studiu realizat de un grup de nutritionisti americani. Cercetarile au demonstrat ca ciocolata neagra scade tensiunea arteriala si nivelul colesterolului rau si imbunatateste metabolismul. Studiul s-a realizat comparativ, pentru ciocolata neagra si pentru cea alba, care nu are aceleasi efecte. Diferenta consta in faptul ca ciocolata neagra contine flavonoide, antioxidanti derivati din plante, care previn imbatranirea si care joaca un rol important in prevenirea maladiilor cardiovasculare.
Citeşte mai multe despre:   ciocolata,   zahărul,   dulce,   indulcitori,   indulcitorii,   mencinicopschi,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Strategii de neutralizare a insomniilor

Strategii de neutralizare a insomniilor
Medicii psihiatri atrag atenţia că toate bolile psihice sunt însoţite de tulburări ale somnului. În aceste necazuri din perimetrul somnului trebuie consultat un psihiatru, iar el va stabili strategia de...

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală
Adeverinţa medicală de revenire în colectivitate a copilului poate fi prezentată pe parcursul prime săptămâni de școală. Măsura a fost luată pentru a nu supraaglomera medicii de familie, care vor avea astfel...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia
Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a anunțat că vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, nu a avut efecte adverse grave asupra pacienților, transmite...

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de autoritățile ruse a început să fie administrat unui număr de circa 40.000 de moscoviți, aceasta fiind etapa finală de testare a acestuia, transmite AFP. "Primii...

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el
A-ți învăța copilul să realizeze activități noi, care să îl ajute să aibă grijă de sănătatea lui poate poate reprezenta de multe ori o adevărată încercare. Energia celor mici și pierderea ușoară a...

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19
Patronatele din turismul balnear cer Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare, acestea având un rol important în creşterea imunităţii. Astfel va scădea...

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea
Atunci când viața este nedreaptă și nimic nu este ceea ce sperai să fie, bea o ceașcă de cafea bună în compania unui prieten și starea ta de spirit se va schimba în câteva minute. Cu ajutorul celor mai bune...

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc
Leşinurile, lipotimiile - cum le numesc medicii, se explică simplu prin insuficienta irigare cu sânge a creierului. Uneori, chiar și ridicările bruşte din poziţia de a-ţi lega şireturile, ridicarea rapidă din...

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi grași nesaturați și proteine. Seminţele de floarea-soarelui...

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen
Există diferite tipuri de grăsimi în corpul nostru – subcutanată şi viscerală. Grăsimea subcutanată este un strat de grăsime chiar sub piele şi, în general, nu prezintă un risc mare pentru...

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox
Premierul Ludovic Orban este de părere că pacienții și-au făcut stocuri de Euthyrox din cauza pandemiei de coronavirus și a discutat cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a suplimentarea...

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă
Sezonul gripal ar putea începe mai târziu în acest an datorită măsurilor de protecție sanitară luate în contextul pandemiei de coronavirus,, este de părere profesorul Alexandru Rafila. Sezonul gripal în...

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi
Președintele Sanofi Franța, Olivier Bogillot, a declarat că vaccinul anti-COVID-19 va costa sub 10 euro.  Acesta este dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk și se află încă în teste. Referitor la...

Ce beneficii surprinzătoare pentru sănătate ai atunci când consumi zilnic o anumită băutură populară

Ce beneficii surprinzătoare pentru sănătate ai atunci când consumi zilnic o anumită băutură populară
Circa 400 de miliarde de ceşti din această băutură populară sunt consumate în fiecare an în lume. Însă majoritatea oamenilor nu știe ce beneficii pentru sănătate are aceasta. La polul opus se află cei...
Serviciul de email marketing furnizat de