x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nu oricine poate să-şi reducă dioptriile cu laser

Nu oricine poate să-şi reducă dioptriile cu laser

28 Aug 2016   •   09:36
Nu oricine poate să-şi reducă dioptriile cu laser
Sursa foto: Thinkstock/Getty Images

Românul are o vorbă privind darul de nepreţuit al vederii, “să ai grijă ca de ochii din cap”. Dar această zicere de multe ori e contrazisă de obiceiuri nepotrivite referitoare la ochi. Vom încerca să dărâmăm unele sfaturi aiurea primite de la vreo vecină sau de la vreun cumătru, îndemnuri inutile  sau chiar greşite  care umblă prin popor.

Când ţi-a intrat ceva în ochi şi te deranjează, mulţi cred problema se rezolvă aşa cum au auzit de la alţii: îşi freacă ploapele care se mişcă pe cornee. Păi, în ochi vântul a adus un fir de nisip, o părticică dintr-o creangă sau orice de consistenţă solidă, chiar un fragment minuscul de metal. Dacă apeşi cu degetele ploapele şi le mişti pe suprafaţa ochiului rişti să înfigi particula solidă în ochi, să străpungi corneea şi să faci neplăcerea să devină accident. În astfel de cazuri e indicat să se apeleze la camera de gardă a unei secţii de oftalmologie şi medicul să extragă din ochi impuritatea solidă. În caz că ţi-a intrat o geană, se poate recurge la spălarea ochiului, dar este bine de ştiut că ochii se clătesc doar cu apă rece, cu nimic altceva. Chiar obiceiul de a spăla ochii cu ceaiuri este contraindicat, ce să mai vorbim de eroarea grosolană a unora de a pune pe ochi foi de varză sau, culmea, să clătească ochii cu miere. O altă părere greşită este că micuţii cu miopie e bine să-şi menajeze ochii, să nu îmbrăţişeze meserii care solicită vederea. În realitate, miopii e indicat să practice profesii ca arhitectura, prelucrarea bijuteriilor, ceasornicăria, e bine să-şi folosească ochii intens. Altceva trebuie evitat: miopii nu e cazul să facă sporturi cu efort fizic mare căci e pericol de a se dezlipi retina. Mulţi susţin că miopii care nu poartă permanent ochelarii cu minus ajung să-şi agraveze miopia. Nu este adevărat, când cresc dioptriile este vorba de o miopie progresivă greu de frânat. Intervenţia în acest caz se face micşorând dioptriile prin operaţie, corneea se “pileşte” cu laser. Femeile, din dorinţa de a scăpa de ochelari, se duc să-şi reducă dioptriile cu laser, chiar când au numai 2-3 dioptrii. E chiar o fandoseală, ochelarul poate fi un detaliu frumos, de cochetărie, artiştii celebri îşi pun ochelari fumurii de soare chiar la recepţii. Operaţia de reducere a dioptriilor cu laser trebuie să fie făcute doar la cei cu corneea destul de groasă; dacă e prea subţire se poate rupe. Iar purtarea ochelarilor întunecaţi trebuie să nu fie exagerată, duce la intoleranţă la lumină.

Moda actuală este cu ochelari de mici dimensiuni. Totuşi cât ar fi de mici ochelarii trebuie să cuprindă tot câmpul vizual. O altă condiţie este ca ochelarii să asigure distanţa interpupilară, ochiul trebuie să privească prin focarul lentilei. Când ochelarii sunt rău făcuți, ochii lăcrimează, se înroşesc, sunt ochi chinuiți.

×