x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nucile, strugurii şi perele ţin medicul la distanţă!

Nucile, strugurii şi perele ţin medicul la distanţă!

de Gina Matei    |    29 Sep 2009   •   00:00
Nucile, strugurii şi perele ţin medicul la distanţă!
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Este sezonul lor, iar acesta este principalul motiv care ne determină să le consumăm. Dincolo de gustul delicios, nucile, strugurii şi perele au o serie de beneficii asupra sănătăţii noastre. Prin urmare, oferta toamnei este generoasă: nuci pentru fortifierea sistemului imunitar, struguri pentru păstrarea tinereţii, pere pentru recăpătarea energiei.



Ce efecte benefice are consumul acestor fructe asupra sănătăţii noastre ne va spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

NUCILE
În prag de toamnă, ne putem bucura de nucile verzi cu miezul format. Acestea sunt mai bune decât cele uscate. Nucile crude sunt o sursă bună de săruri minerale, precum potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu şi vitamine: B, C şi E. Nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsimi, iar nucile uscate au 70% grăsimi. Şi conţinutul caloric este diferit: 100 g nuci verzi conţin 580 de calorii, iar aceeaşi cantitate de nuci uscate - 690 de calorii. Cu toate că sunt bogate în grăsimi, nucile pot contribui la scăderea nivelului colesterolului în sânge.

"Trebuie însă să fie consumate în cantităţi moderate şi fără sare!", atrage atenţia specialistul nostru. Conţinutul de vitamina E din nuci previne ateroscleroza, împiedicând depunerea colesterolului pe vasele sangvine. De asemenea, nucile previn bolile cardiovasculare, îmbătrânirea precoce, degradarea fizică şi intelectuală, diabetul, cancerul. Fie că sunt verzi, fie că sunt uscate, nucile întăresc sistemul imunitar. Complexul de vitamine conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare.

STRUGURII
Albi sau roşii, strugurii sunt o sursă de acid elagic, antocianidine şi flavonoide- substanţe cu proprietăţi anticancerigene. Strugurii asigură creşterea imunităţii organismului. De asemenea, previn bolile cardiovasculare, cum ar fi arterioscleroza (boală caracterizată prin îngroşarea şi sclerozarea pereţilor arterelor). Conţinutul de flavonoide, antioxidant capabil să scadă nivelul colesterolului din sânge, determină îmbunătăţirea metabolismului.

Efectul puternic diuretic îi recomandă şi pentru reducerea tensiunii arteriale. Pentru că fluidizează sângele şi au o acţiune tonică asupra ficatului, strugurii contribuie şi la eliminarea toxinelor din organism. Zaharul din struguri se asimilează foarte uşor de către organism, trecând direct în sânge la scurt timp după ingerare. Aşa se explică efectul reconfortant asupra organismelor obosite sau a celor slăbite. Toate aceste calităţi recomandă consumul de struguri pentru creşterea speranţei de viaţă.

PERELE
O veritabilă acţiune antistres au perele datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin aceste fructe. Calciul, fosforul, potasiul, vitaminele din grupul B din aceste fructe au efect sedativ asupra sistemului nervos. Specialistul nostru ne asigură că aceste fructe, deşi foarte dulci, sunt recomandate şi diabeticilor. Totodată, perele sunt şi bune remineralizante, diuretice, depurative şi laxative. Din acest motiv, perele sunt recomandate ca adjuvant în tratarea asteniei, anemiei, gutei.

Datorită fibrelor alimentare, ele ajută în păstrarea colesterolului în limite normale, dar şi în menţinerea greutăţii. Perele pot fi consumate şi de către persoanele care au stomacul mai sensibil, pentru că se digeră mai uşor decât alte fructe. Combat efectele stresului, grăbesc vindecarea acneei, înlătură oboseala, stimulează formarea globulelor roşii, ajută la buna funcţionare a glandei tiroide şi înlătură constipaţia datorită conţinutului mare de fibre. Toate acestea fac din pere adevărate fructe curative.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă