x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pofta buna cu Yin si Yang!

Pofta buna cu Yin si Yang!

18 Oct 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Speranta de viata in China este mai mare decat in Europa, iar secretul longevitatii ar putea consta intr-o alimentatie echilibrata. Pentru asiatici, alimentele reprezinta o sursa importanta de energii Yin si Yang in organism. De aceea, daca vrem sa tinem o dieta pentru a face fata efectelor negative ale stresului, pentru a ne mentine starea de sanatate sau doar pentru a scapa de kilogramele in plus, medicii nutritionisti adepti ai ideologiei orientale recomanda sa ne alegem alimentele in functie de energiile Yin si Yang.

Cinci tipologii


Doctorul Liana Comsa, medic primar medicina generala, cu specializari in acupunctura, homeopatie si nutritia energetica, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, ne sfatuieste sa mancam in functie de tipologia Yin si Yang a fiecaruia dintre noi. Medicii nutritionisti au definit astfel cinci tipuri de temperament: hiper-Yang (persoanele hiperactive, nervoase), Yang (persoanele active, dar putin emotive), neutru (cele echilibrate), Yin (cele emotive si introvertite) si hiper-Yin (cele putin active si hiperemotive).

Alegerea alimentelor potrivite este cu atat mai importanta, cu cat specialistii in medicina orientala sustin ca fiecare dintre cele cinci tipologii are anumite predispozitii la diverse afectiuni. Asadar, cei care corespund trasaturilor caracteristice ale tipologiei hiper-Yang sunt predispusi la dureri toracice, hipertensiune arteriala sau chiar infarct de miocard. In zona ORL, ei pot suferi infectii sau inflamatii acute, iar la un moment dat se pot imbolnavi de reumatism.

Doctorul Liana Comsa le recomanda persoanelor hiper-Yang sa limiteze consumul de alimente stimulante energetic, de natura Yang, cum ar fi: carnea rosie, pestele gras, friptura de porc, ouale tari, branza grasa, smantana, frisca, nucile, alunele, migdalele, mirodeniile cu gust puternic, bauturile alcoolice si cafeaua. Sunt admise alimentele de natura Yin, menite sa indeparteze excesul de energie si sa amelioreze circulatia sangelui: fructele de mare, crustaceele, pestele slab, carnea alba, branza slaba, iaurtul, laptele degresat, cerealele decorticate, pastele fainoase, legumele verzi, salatele, ciupercile, fructele de sezon si bauturile proaspete.

Peste slab pentru extravertiti


Temperamentului Yang (al celor extravertiti) i se asociaza predispozitia la tulburari ale vezicii biliare, la migrene, alergii ale aparatului respirator, calculi renali si biliari, palpitatii si tulburari de ritm cardiac. Celor care se incadreaza in aceasta tipologie le este indicat sa manance cereale, legume verzi si cruditati, fructe de sezon, banane, oua si lactate, carne rosie, mezeluri slabe, peste slab, fructe de mare, crustacee si sa bea bauturi calde, de exemplu ceai sau cafea decofeinizata.

In cazul persoanelor echilibrate din punct de vedere energetic (Yin-Yang neutru), adica cele cu un comportament activ sau mai putin activ, putin emotive, si linistite, nutritionistii orientali sunt de parere ca ele pot suferi de balonari abdominale, tulburari intestinale, bulimie, obezitate, diabet, reumatism. De asemenea, aceste persoane pot face usor crize de anxietate sau depresii.

Ele trebuie sa evite asocierea alimentelor grase, dulci si fermentate si sa consume alimente Yin sau Yang echilibrate, fara excese insa: carne slaba de vaca sau de porc, carne de pasare, oua, lapte, iaurt, branza de vaci, toate sortimentele de peste si fructe de mare, cereale si toate fructele si legumele de sezon.

Persoanele Yin sunt in general palide, slabe, au un tonus scazut, pot suferi de hemoroizi, cistite si mastoze, alergii cutanate, eczeme, astm, sinuzite si rinite alergice. Lor li se recomanda o alimentatie echilibrata in alimente Yang, neutre si Yin, ceea ce va permite organismului sa dobandeasca energie tonifianta Yang. Ele trebuie sa manance carne rosie, carne de pasare, mezeluri slabe, peste, fructe de mare, miere, branza, oua fierte tari, lactate, legume si fructe.

Pentru persoanele hiper-Yin, dr. Liana Comsa arata ca sunt benefice alimentele de natura Yang: carnea rosie, carnea de vanat, pestele, crustaceele, branza fermentata, smantana, untul in cantitati moderate, toate sortimentele de cereale, fructele de sezon, nucile, alunele, migdalele, castanele, legumele verzi si condimentele. Aceasta dieta este foarte potrivita, in conditiile in care persoanele hiper-Yin sunt predispuse la stari de oboseala cronica, depresie, tulburari de ordin ginecologic, litiaza renala, artroze, obezitate, tulburari ale circulatiei venoase si limfatice.

NOAPTEA SI ZIUA. Cele doua concepte, Yin si Yang, au mai mult decat un singur inteles. Ele reprezinta dualitatea din natura. Yang inseamna soare si corespunde zilei, iar Yin este asociat noptii si are principii opuse lui Yang. Sudul si vara sunt Yang, pe cand nordul si iarna sunt reprezentate de simbolul Yin. Desi sunt definite ca notiuni cu trasaturi opuse, Yin si Yang sunt interdependente, una neputand exista fara cealalta.

FIZIC. Cei care se incadreaza in tipologia hiper-Yang au, potrivit ideologiei asiatice, o statura robusta, forta fizica, fata rotunda cu tenta rosiatica, o privire vie, voce puternica, mainile late si degetele scurte si groase. Persoanele Yang au constitutie atletica, cu musculatura dezvoltata, fata si ochii expresivi, mainile osoase si ferme. Cei cu un Yin-Yang echilibrat au o statura in general scunda, robusta, pot fi chiar obezi o data cu inaintarea in varsta, iar figura lor are trasaturi largi, tenta rosiatica, mainile sunt late si degetele noduroase. Indivizii din tipologia Yin sunt de statura mijlocie si au corpul suplu. Tenul lor este palid si fin si au mainile lungi si suple. In categoria hiper-Yin se vor recunoaste persoanele inalte si slabe, cu ochii infundati, cu cearcane. Tenul lor este adesea fie cu o tenta inchisa, fie foarte palid, iar mainile sunt moi si fara forta.

TEMPERAMENT. Trasaturile de caracter ale persoanelor hiper-Yang sunt: curajul, initiativa, sinceritatea. Sunt active si autoritare. Cele Yang sunt caracterizate prin entuziasm, sunt combative, ferme, au imaginatie, sunt idealiste, generoase si le place sa faca sport. Yin-Yang-ul neutru defineste persoanele cu umor, agreabile, populare, care au simt practic si rabdare, cu gustul dreptatii, cu o memorie buna si flegmatice. Indivizii Yin sunt prevazatori, calmi, cu spirit practic, sensibili, emotivi si romantici, pe cand cei hiper-Yin sunt visatori, cu talent artistic, pasionali, cu o vitalitate mai scazuta.
×