x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet RECOMANDARE / A fi ovo-lacto-vegetarian

RECOMANDARE / A fi ovo-lacto-vegetarian

de Steluta Indrei    |    03 Noi 2008   •   00:00

Regimul vegetarian are efecte benefice atât timp cât nu este ţinut pe termen lung şi pot fi consumate – pe lângă fructe şi legume – lactate şi ouă, susţine dr JÈrÙme Bernard-Pellet de la Universitatea din Toronto.



Legume, fructe, lapte, brânzeturi şi ouă – dietă doar pentru două-trei luni pe an Stockxpert.com

Nutriţioniştii spun că există patru tipuri de regimuri vegetariene: ovo-lacto-vegetarian, ovo-vegetarian, lacto-vegetarian şi vegan. Ovo-lacto-vegetarienii sunt cei care pe lângă produsele de origine vegetală consumă ouă şi lactate. Ovo-vegetarienii nu mănâncă decât ouă şi produse de origine vegetală, în vreme ce lacto-vegetarienii – doar lactate şi vegetale. Cea mai drastică dietă este a veganilor, care nu se hrănesc decât cu produse de origine vegetală. Ei sunt expuşi celor mai multe riscuri – carenţe de vitamina B12, carenţe de fier, calciu, zinc – prin eliminarea din dietă a tuturor produselor de origine animală.

SURSE DE PROTEINE
Nutriţionistul JÈrÙme Bernard-Pellet, care a studiat efectele regimului ovo-lacto-vegetarian, recomandă această dietă oamenilor sănătoşi. Potrivit medicului, cei care mănâncă fructe, legume, ouă şi lactate pe o perioadă de 60-90 de zile pe an sunt feriţi de boli de inimă, diabet, cancer. ÑPentru că exclud carnea din dietă am putea crede că ovo-lacto-vegetarienii sunt expuşi carenţei de proteine. Nu se întâmplă acest lucru, pentru că ouăle, laptele, brânzeturile, untul, dar şi unele legume le asigură ovo-lacto-vegetarienilor proteinele de care au nevoieì, explică dr JÈrÙme Bernard-Pellet. Produsele vegetale care au un con­ţinut mare de proteine sunt: cerealele, leguminoasele (mazăre, fasole, linte, soia), ciupercile, alunele, fisticul, nucile.

CARENŢĂ DE FIER
Pentru că nu consumă carne, ovo-lacto-vegetarienii sunt totuşi expuşi carenţei de fier. Acest oligoelement se găseşte în cantităţi mai mici şi se asimilează mai greu din produsele de origine vegetală decât din cele de origine animală. Se ştie că spanacul conţine fier, dar ar trebui să mâncăm cantităţi enorme de spanac pentru a ne asigura necesarul zilnic de fier. Pentru a compensa lipsa fierului, vegeta­rienii au nevoie de suplimente nutritive. Un aport crescut de fier este necesar fe­meilor în perioada menstruaţiei, gravidelor şi copiilor. De aceea, regimul vegetarian este contraindicat în cazul acestora.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă